streda, 24 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Zatmění Měsíce 19. listopadu NEUVIDÍME

Průběh zatmění Měsíce 19. listopadu 2021. Autor: Larry Koehn.
Průběh zatmění Měsíce 19. listopadu 2021. Autor: Larry Koehn.

Médii se šíří zpráva, že v pátek uvidíme nejdelší zatmění Měsíce v tomto století. I když by to bylo skvělé, bohužel téměř žádná část úkazu NEBUDE VIDĚT NIKDE V EVROPĚ (maximálně částečně nizoučko nad severním obzorem ve Skandinávii a na Islandu, část z něho v Británii a Skotsku) a NENÍ PRAVDA, ŽE BUDE NEJDELŠÍ V TOMTO STOLETÍ, jak uvádí zahraniční zdroj (GoodNewsNetwork). Nejdéle potrvá pouze jeho částečná fáze. V celém průběhu úkaz spatří zejména na západě USA, v Oceánii a ve východní Asii. Nejbližší úplné zatmění Měsíce Češi a zejména Slováci spatří až 7. září 2025.

Zpráva, kterou některá česká i slovenská méda citují, uvádí, že zatmění Měsíce bude nejdelší v tomto století. Ano, potrvá 3 hodiny a 28 minut, ale to je celková délka tzv. částečné fáze zatmění (zatmění nebude ani úplné, jen velice hluboké částečné). Pokud budeme brát v úvahu právě tento aspekt (délku kontaktu Měsíce s plným zemským stínem), nejdelší zatmění v tomto století již nastalo 27. července 2018 (celková délka 3 hodiny 55 minut, z toho 1 hodinu 43 minut trvalo úplné zatmění). Jen o něco kratší se pak odehraje až 26. června 2029 (celková délka 3 hodiny 40 minut, z toho 1 hodinu a 42 minut úplné zatmění).

Pokud se na délku zatmění budeme dívat s ohledem na celkové trvání částečné fáze, pak o nejdelší zatmění století jde. To ovšem zpráva neuvádí a vzniká ona dezinformace, že jde o nejdelší měsíční zatmění v tomto století. Skutečně, celková délka částečné fáze zatmění (přičemž zatmění nebude úplné, v maximu úkazu se Měsíc ponoří do stínu na 97,8 %) bude nejdelší na dalších více jak 600 let (konkrétně do 8. února 2669), a to proto, že Měsíc bude v době úkazu v odzemí a v zemském stínu se bude pohybovat pomaleji (spolu s očima neviditelnou polostínovou fází úkaz potrvá 6 hodin a 6 minut). Nejde tedy o nejdelší zatmění Měsíce v tomto století, ale o zatmění s nejdéle trvající částečnou fází v tomto století.

Úplné zatmění Měsíce 7. září 2025 - simulační snímek. Zdroj: Petr Horálek/Stellarium.
Úplné zatmění Měsíce 7. září 2025 – simulační snímek. Zdroj: Petr Horálek/Stellarium.

Jev 19. listopadu nebude ve střední Evropě vůbec vidět! Viditelný je – jak je tam vytrženo z kontextu – jen tam, kde je Měsíc nad obzorem v době úkazu, tedy tam, kde bude zrovna noc. U nás bude v době úkazu den a jev tedy bude hluboko pod obzorem. V pátek si za jasného počasí vychutnáte jen běžný úplněk. První zatmění Měsíce, které u nás uvidíme alespoň z části, bude až příští rok 16. května časně ráno za rozbřesku. Fázi úplného zatmění ovšem neuvidíme, ta bude už pod obzorem (pozorovatelná bude jen v západní Evropě a nad celým americkým kontinentem). První úplné zatmění Měsíce v našich končinách uvidíme až 7. září 2025 (mimochodem i to bude delší jak to páteční). Bližší informace o nejbližších zatměních Měsíce a Slunce nad českým a slovenským územím najdete v knize Tajemná zatmení (nakl. Albatros Media).

Neposledně původní zdroj zmiňuje meteorický roj Leonidy, který vrcholí 17. listopadu. Obecně meteory můžeme pozorovat lépe, když nesvítí Měsíc (když svítí, je obloha příliš jasná a mnoho meteorů v záři mesíčního svitu na obloze nevynikne). A letos vrcholí právě dva dny před úplňkem. Leonidy mají navíc běžnou frekvenci jen asi 15 meteorů za hodinu, a to v době, kdy je souhvězdí Lva – místo, odkud meteory zdánlivě vylétají – vysoko nad obzorem. Což je až v časných ranních hodinách, okolo 5. hodiny ranní, zhruba hodinu před rozbřeskem. Lidé tedy neuvidí téměř žádný meteor!

Pokud má smysl na nějaký úkaz upozornit, tak to bude až v první polovině prosince kometa C/2021 A1 Leonard, která by měla být vidět i pouhýma očima mimo města. Krásný pohled by se na ní měl naskytnout nad východním obzorem okolo 10. prosince mezi 4. a 6. hodinou ranní. O 4 dny později, 14. prosince, pak vrcholí roj Geminidy, který v časných ranních hodinách nabídne (daleko od měst, daleko od světelného znečištění) až 120 meteorů za hodinu. O těchto jevech vás ještě budeme informovat.

Kontakty a další informace:

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

Zdielaj článok

Petr Horálek

Petr Horálek (*1986) je český astrofotograf, kreslíř, spisovatel, cestovatel, astronom, popularizáor astronomie, český delegát Mezinárodní Asociace pro Temné nebe a první český Fotovyslanec Evropské jižní observatoře. Jeho snímky byly několikrát vybrány jako prestižní Astronomický snímek týdne ESO nebo Česká astrofotografie měsíce. Pracuje ve Fyzikálním ústavu v Opavě.