utorok, 23 apríla, 2024
AktualityOstatné

Prvá fáza opráv na observatóriu na Skalnatom plese bola ukončená

Panoramatická snímka z dnešného dopoludňajšieho odovzdávania diela. Foto: Peter Gömöry
Panoramatická snímka z dnešného dopoludňajšieho odovzdávania diela. Foto: Peter Gömöry

Stavebníci, ktorí od 20. júla 2021 opravovali kupoly observatória na Skalnatom plese dnes vedeniu Astronomického ústavu SAV odovzdali dokončené dielo. Počas uplynulých štyroch mesiacov vymenili vnútorný aj vonkajší drevený obklad na kupolách a pôvodnú plechovú krytinu nahradili modernou hliníkovou. Aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam, ktoré v lete a na jeseň panovali v Tatrách a obmedzenej prevádzke lanovky spôsobenej pandémiou Covid-19, dodávatelia dodržali stanovené termíny a prvú fázu opráv sa im podarilo ukončiť včas.

Tlačová správa SAV z 16. 11. 2021.

Práce na kupolách boli vykonané veľmi dôkladne a kvalitne. Stavbári doplnili aj niektoré kľúčové časti veľkej kupoly, ktoré už viacero rokov neboli funkčné prípadne úplne chýbali, čo je pre nás naozaj veľkým plusom,“ skonštatoval spokojný riaditeľ Astronomického ústavu SAV Peter Gömöry a dodal, že opravári vymenili aj vymedzovacie kladky na veľkej kupole, ktoré zabezpečujú správny pohyb kupoly pri jej otáčaní.

„Z pôvodných šiestich kladiek boli funkčné už len dve, oprava tak bola naozaj nevyhnutná a umožnila predísť mechanickému poškodeniu kupoly veľkého rozsahu, a teda aj veľkým finančným škodám,“ zdôraznil astronóm.

V prípade malej kupoly odborníci opravili jej rotujúcu časť po veniec. V súlade s projektovou dokumentáciou bude zvyšná horizontálna časť obkladu spolu s debnením a plášťom strechy observatória opravovaná až v druhej fáze. Tá sa začne na jar 2022 a bude trvať maximálne 6 mesiacov. V rámci druhej fázy opravy bude vymenená aj krytina na severnej stene observatória.

 

Galéria: Prvá fáza opráv na observatóriu na Skalnatom plese

Kontakt

Katarína Gáliková, PhD.
Vedení Referátu pre komunikáciu a médiá, hovorkyňa
Úrad Slovenskej akadémie vied
Email: galikova@up.upsav.sk
Mobil: +421 910 148 104
Zdielaj článok