nedeľa, 28 apríla, 2024
AktualityOcenenia a Rozhovory

Po tuctu roků se 16. IOAA konala znovu v Polsku. Tuctová ale nebyla, byla zlatá!

Česká výprava po vyhlášení výsledků 16. IOAA. Zprava: David Kománek (observer), Jakub Hadač, Martin Kudrna, Tomáš Patsch, Marco Souza de Joode (leader), Matouš Mišta, David Bálek a Tomáš Gráf (leader)Autor: oslovený kolemjdoucí fotoaparátem Davida Kománka, postprodukce – David Kománek.
Česká výprava po vyhlášení výsledků 16. IOAA. Zprava: David Kománek (observer), Jakub Hadač, Martin Kudrna, Tomáš Patsch, Marco Souza de Joode (leader), Matouš Mišta, David Bálek a Tomáš Gráf (leader)Autor: oslovený kolemjdoucí fotoaparátem Davida Kománka, postprodukce – David Kománek.

Po 12 letech se organizátorem 16. Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice stalo opět Polsko. Desetidenní soutěže konané v Katovicích a okolí se letos účastnilo rekordních 53 zemí, mezi nováčky bylo například Japonsko, Norsko nebo Afghánistán. Naši mladí astronomové získali jednu zlatou, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Zlato vybojoval David Bálek, stříbro přivezl Jakub Hadač a bronzové medaile získali Martin Kudrna, Matouš Mišta a Tomáš Patsch. Je to jeden z nejlepších výsledků českého týmu v historii soutěže!

Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice (IOAA) je vrcholovou světovou soutěží, která je určena pro starší středoškolské studenty do roku maturity až do věku 20 let. Byla založena v roce 2007 v Thajsku a Česká republika se jí pravidelně účastní od roku 2010.

Vlastní soutěž pak proběhla v termínu od 10. do 20. srpna 2023 v Katovicích a okolí. Soutěže se letos zúčastnilo celkem 53 zemí.

Studenti byli ubytováni v hotelovém komplexu Villa Verde ve městě Zawiercie. Úlohy teoretického kola, datové analýzy a týmové soutěže řešili v moderních prostorách Mezinárodního kongresového centra v Katovicích. Pozorovací část pak ve Slezském planetáriu v Chorzówě a víceúčelové hale přezdívané místními „Spodek“, podle svého tvaru připomínajícího talířek.

Po dobu soutěže byli studenti již tradičně v elektronické a komunikační izolaci a jejich volný čas vyplnily kromě sportu také výlety do hornického muzea, science centra nebo na nedalekou zříceninu.

Vedoucí národních týmů byli ubytováni v horském hotelu Crystal ve Visle, tedy asi 80 kilometrů jižně od Katovic. Zde připravovali finální verze zadání, které pak podle potřeby překládali do rodných jazyků studentů. V kongresové části hotelu se rovněž odehrály tradiční moderace, kdy vedoucí výprav měli možnost rozporovat hodnocení řešení úloh porotou a získat tak pro své studenty oprávněné body navíc.

Českou republiku letos reprezentovalo pět nejlepších studentů z národního kola Astronomické olympiády. Vedení týmu tvořili RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D. (Filozoficko–přírodovědecká fakulta a Fyzikální ústav Slezské univerzity v Opavě), Marco Souza de Joode (student fyziky na MFF UK v Praze) a Bc. David Kománek (student fyziky na MFF UK v Praze).

Výsledky

Zlatou medaili vybojoval David Bálek (Gymnázium Příbram) a stříbrnou medaili získal Jakub Hadač (Gymnázium V. Hlavatého v Lounech). Bronz přivezli Martin Kudrna (Gymnázium Jana Keplera v Praze), Matouš Mišta (Gymnázium Olomouc – Hejčín) a Tomáš Patsch (Slovanské gymnázium Olomouc).

Pořadatelé a sponzoři

Hlavním organizátorem soutěže bylo Slezské planetárium v Chorzówě, ale na jejím financování se výrazně podílely také další subjekty: Slezské vojvodství, Ministerstvo vzdělávání a vědy, nadace „Empiria i wiedza“, Koperníkova akademie, Evropské město vědy „Katowice 2024“ a sdružení měst a obcí „Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia“. Hlavním mediálním partnerem byla TVP „Nauka“.

Není bez zajímavosti, že

  • Právě simulace nočního pozorování dalekohledy v hale Spodek je možné označit za revoluční inovaci v dějinách IOAA, protože její pozorovací část tak nebyla závislá na počasí. Z víceúčelové haly a jejich velkoformátových obrazovek se tak stalo na pár hodin „planetárium pro pozorování dalekohledy“.
  • Organizátoři vyhlásili s velkým předstihem také doplňkovou soutěž o nejlepší poster, do které se mohly zapojit jednotlivé národní týmy. Všechny přihlášené postery si je možné prohlédnout zde https://ioaa2023.pl/index.php/poster-contest/ a za český tým vypracoval zajímavý poster Jakub Hadač https://ioaa2023.pl/wp-content/uploads/2023/08/Czechy.jpeg
  • V rámci doplňkového programu měli možnost vedoucí jednotlivých národních týmů podniknout cestu lanovkou na horu Velká Čantoryja. Pokud absolvovali i výstup na rozhlednu, navštívili tak na chvíli Českou republiku, protože rozhledna je již na našem území. Většina účastníků se pak osvěžila nápojem, který když miluješ, tak není co řešit …

Poděkování

Účast českého týmu organizovala Česká astronomická společnost, cestu finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Slezská univerzita v Opavě a Statutární město Opava. Astronomickou olympiádu pořádá Česká astronomická společnost za podpory mnoha subjektů. Více o Astronomické olympiádě naleznete na http://olympiada.astro.cz . Ve školním roce 2022/23 proběhl její 20. ročník.

Kontakty a další informace

RNDr. Tomáš Prosecký
Předseda Ústřední komise Astronomické olympiády
Email: prosecky@planetum.cz
Tel.: +420 602 689 491

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
FPF a Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: tomas.graf@physics.slu.cz
Tel.: + 420 734 268 124

Ing. Bc. Simona Marešová
MŠMT, Odbor pro mládež, Oddělení podpory mládeže a školního sportu, vedoucí
Email: simona.maresova@msmt.cz
Tel.: +420 234 812 733

Zdroje a doporučené odkazy:

Zdielaj článok