utorok, 16 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Predvianočnú nočnú oblohu nám spestrí meteorický roj Ursidy

Jasn8 Ursida. Foto: Eliot Herman.
Jasná Ursida. Foto: Eliot Herman.

Predvianočnú nočnú oblohu nám spestrí meteorický roj U Midy nazývaný aj Ursidy. Činný bude od 17. do 26. decembra 2022 a jeho maximum nastane vo štvrtok 22. decembra 2022. Objavený bol vďaka pozorovaniam na Skalnatom Plese v roku 1945, kedy sa na oblohe objavilo až 88 meteorov za hodinu. Okrem meteorického roja môžeme v decembri pozorovať aj novoobjavenú kométu.

Tlačová správa Slovenskéj akadémie vied z 16. decembra 2022.

 „Meteorický roj Ursíd objavil zakladateľ nášho pracoviska doktor Antonín Bečvář. Vo Vysokých Tatrách pôsobil od roku 1937 ako klimatológ Štátnych kúpeľov na Štrbskom Plese. Inicioval výstavbu astronomického observatória na Skalnatom plese a do roku 1950 bol aj jeho prvým riaditeľom,“  vysvetľuje Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV, v. v. i.

Roj Ursíd súvisí s krátkoperiodickou kométou 8P/Tuttle s obežnou dobou 13,6 roka. Najhustejší oblak meteoroidov je na dráhe presne oproti kométe. Minimálna vzdialenosť Zeme od dráhy kométy je až 15 miliónov km.

 „Táto dráha je značne rušená Jupiterom – vďaka poruchám pozorujeme jednotlivé deformované časti vlákna,“ spresňuje astronóm a dodáva, že pozorovacie podmienky sú v roku 2022 výborné: „Mesiac bude počas maxima jeden deň pred novom. Na oblohe budeme môcť v tomto čase vidieť približne 10 meteorov za hodinu.“

Kométa C/2022 E3 ZTF z 15. decembra. Foto: Rolando Ligustri.
Kométa C/2022 E3 ZTF z 15. decembra. Foto: Rolando Ligustri.

V decembri bude na nočnej oblohe možné pozorovať aj nedávno objavenú neperiodickú kométu C/2022 E3 (ZTF).

„Kométu C/2022 E3 objavil 2. marca tohto roku kalifornský tím z projektu Zwicky Transient Facility. Perihéliom prejde 12. januára 2023. Pôvodne bola klasifikovaná ako asteroid, až neskôr bola spozorovaná veľmi koncentrovaná kóma,“ vysvetľuje vedec.

Najbližšie popri Zemi prejde kométa až 2. februára 2023 a to vo vzdialenosti 43 miliónov km. V tomto termíne by mala byť viditeľná aj voľným okom. Podmienky na jej pozorovanie zo Slovenska sú však priaznivé aj koncom roka 2022.

“V decembri sa kométa objavuje na oblohe okolo polnoci a pozorovať ju môžeme aj v malých ďalekohľadoch,” dodáva na záver J. Svoreň.

Kontakt

Katarína Gáliková, PhD.
Vedení Referátu pre komunikáciu a médiá, hovorkyňa
Úrad Slovenskej akadémie vied
Email: galikova@up.upsav.sk
Mobil: +421 910 148 104
Zdielaj článok

Petr Horálek

Petr Horálek (*1986) je český astrofotograf, kreslíř, spisovatel, cestovatel, astronom, popularizáor astronomie, český delegát Mezinárodní Asociace pro Temné nebe a první český Fotovyslanec Evropské jižní observatoře. Jeho snímky byly několikrát vybrány jako prestižní Astronomický snímek týdne ESO nebo Česká astrofotografie měsíce. Pracuje ve Fyzikálním ústavu v Opavě.