piatok, 26 apríla, 2024
AktualityČlánkyOcenenia a Rozhovory

Fotograf Tomáš Slovinský dnes opäť uspel v NASA

Spln Mesiaca a Marsu. Foto: Tomáš Slovinský.
Spln Mesiaca a spln Marsu. Foto: Tomáš Slovinský.

Astrfotograf Tomáš Slovinský dnes znovu uspel v prestížnej Astronomickej snímke dňa NASA, a to fotografií, ktorú zachytil priamo z Košíc. Snímka s názvom „Spln Mesiaca a spln Marsu“ ukazuje originálnym spôsobom vzácny zákryt Marsu Mesiacom 8. decembra 2022 skoro ráno, ku ktorému došlo nad územím Európy a USA. Mars bol v čase úkazu v tzv. opozícii so Slnkom (na opačnej strane oblohy ako Slnko, práve v čase tejto opozície bol v zákryte za Mesiacom) a teda aj veľmi blízko, konkrétne najbližšie do jari roku 2031.

Slovinský zachytil jav ako pri zákryte (o 6:05 ráno, kedy sa Mars postupne schoval za mesačným diskom), tak aj v čase výstpu (o 6:57 ráno, kedy sa Mars opäť ukázal, ako sa Mesiac na oblohe posunul ďalej nad severozápadný obzor) . Zatiaľ čo vstup prebiehal ešte pomerne vysoko nad obzorom za začiatku svitania, výstup bol pozorovateľný veľmi nízko, za svetla a na obraze Mesiaca i Marsu sa prejavil nepokoj vzduchu. Slovinský skombinoval tieto dva momenty do jedného záberu a vznikla tak unikátna časozberná mozaika ukazujúca ako na priebeh javu samotného, tak vplyv chvenia zemskej atmosféry na vzhľad oboch objektov.

Ide o už 15. snímku dňa NASA, ktorá vznikla na území Slovenska a v poradí už 8. snímka Tomáša Slovinského, ktorú NASA publikovala.

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej technologickej univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne.

Odkazy na APOD NASA 15. decembra 2022:

Kontakty a další informace:

Tomáš Slovinský
Astrofotograf a popularizátor astronómie
Email: info.slovinsky@gmail.com
Telefon: +421 948 318 005
Web: https://slovinsky.art/sk/home/
Facebook: https://www.facebook.com/slovinsky.art
Instagram: https://www.instagram.com/slovinsky.art

Zdielaj článok