štvrtok, 28 marca, 2024
AktualityČlánkyOstatné

Fotograf Ondrej Králik sa zotavuje. Ďakuje všetkým za podoporu!

Ondrej Králik na rehabilitácii po nehode. Foto: Archiv O. Králika.
Ondrej Králik na rehabilitácii po nehode. Foto: Archiv O. Králika.

Prinášame dobré správy. Známy slovenský fotograf Ondrej Králik, ktorý 11. apríla 2021 utrpel vážnu nehodu na výhliadke u Veľkého Manína, sa po dlhom boji o život úspešne zotavuje. Do záchrany Ondrejovho života sa zapojilo veľké množstvo dobrovoľníkov, ktorí hneď po jeho nehode boli ochotní darovať krv a pomôcť tak Ondrejovi v jeho kritických chvíľach. Ondrej aj jeho rodina ďakujú za obrovskú starostlivosť, a to ako pracovníkom Horskej záchrannej služby, lekárskemu personálu v Považskej Bystrici a Bratislave, tak aj všetkým srdečným darcom krvi!

Dlhý boj

Po nehode 11. apríla bol Ondrejov stav kritický a fotograf bol dlhodobo udržiavaný pri živote na prístrojoch v Považskej Bystrici. Kvôli pokračujúcej pandemickej kríze a tiež Ondrejovmu stavu bolo ťažké ho previesť na potrebné zákroky do nemocnice v Bratislave. Nakoniec sa ale – vďaka veľkej starostlivosti nemocničného personálu a pomoci dobrovoľníkov – podarilo Ondrejov stav udržať. Po potrebných zákrokoch v Bratislave bol v umelom spánku ešte do začiatku mája, kedy sa jeho stav začal pomaly zlepšovať. Od tej doby sa medzinárodne uznávaný slovenský astrofotograf začal zotavovať. V týchto dňoch sa už venuje rehabilitačným cvičeniam.

Poďakovanie

Astrofotografie Ondreje Králika
Astrofotografie Ondreje Králika

„Rád by som poďakoval za seba aj za celú svoju rodinu všetkým dobrým ľuďom za podporu a neuveriteľnú pomoc. Ľuďom z nemocničného personálu, záchrannej služby a všetkým darcom krvi. Veľmi si to vážim. Bolo úžasné vedieť, že v tých kritických chvíľach, keď som nebol pri vedomí, za mnou stálo toľko skvelých ľudí. Dodáva mi to teraz veľkú silu k úplnému zotaveniu,“ odkazuje vďačný fotograf.

„Kedysi, keď sme išli na Vrchteplú, tak som nejak extra nefotil, lebo tam nie je až tak tmavé nebo. Ale teraz by som sa postavil pod tú hviezdnu oblohu a fotil až do rána. Už som dva mesiace nevidel Slnko a necítil vzduch. Za tým sa mi cnie hrozne moc!“ dodáva s nabitou chuťou do života a láskou ku nočnej oblohe Králik.

Uznávaný astrofotograf

Astrofotograf Ondrej Králik
Astrofotograf Ondrej Králik

Ondrej Králik (nar. 1992) patrí k najlepším slovenským astrofotografom a k jedným z najlepších na celom svete. Tejto fotografickej disciplíne sa venuje na vysokej úrovni už od roku 2015 a jeho záber je veľmi široký. Venuje sa foteniu vzácnych nebeských úkazov, objektom vzdialeného vesmíru, no aj tzv. krajinárskej astrofotografii, ktorá približuje ľudom krásu nočnej oblohy nad zvyčajne známou krajinou. Snaží sa tak – spoločne s ostatnými krajinárskymi astrofotografmi po celom svete – upozorniť na veľký problém tzv. svetelného znečistenia, ktoré vzrástlo neskutočnou rýchlosťou za posledné desiatky rokov, vďaka čomu hynú nočné druhy zveri, rástu počty autonehôd, ničí sa zdravie ľudí kvôli nezdravému spánku a utráca sa priveľa peňazí za energiu. Svetelné znečistenie nás tiež pripravuje o krásu nočnej oblohy, za ktorou treba cestovať čim ďalej viac ďaleko od aglomerácií a vysoko do hor. Za svoje fotografické aktivity bol niekoľkokrát ocenený v NASA, napr. 29. apríla 2017 ako Astronomická snímka dňa NASA vyšiel jeho záber Mliečnej cesty a zodiakálneho svetla s Chopku alebo 27. septembra 2017 jeho dych berúci snímka veľmi vzácneho záznamu tzv. červeného škriatka – nadoblačného výboja – nad Tatrami. Svojou činnosťou Ondrej významne prispieva k celosvetovej ochrane prírodného dedičstva nasej planéty.

Galéria: Snímky Ondreje Králika

Zdielaj článok

Petr Horálek

Petr Horálek (*1986) je český astrofotograf, kreslíř, spisovatel, cestovatel, astronom, popularizáor astronomie, český delegát Mezinárodní Asociace pro Temné nebe a první český Fotovyslanec Evropské jižní observatoře. Jeho snímky byly několikrát vybrány jako prestižní Astronomický snímek týdne ESO nebo Česká astrofotografie měsíce. Pracuje ve Fyzikálním ústavu v Opavě.