utorok, 16 apríla, 2024
ČlánkyÚkazy

Udalosti na júnovej oblohe 2021

V júni nás čaká hneď niekoľko zaujímavých nebeských udalostí. Nepremeškajte ich! Grafika: Tomáš Slovinský

V júni na veľkom území Slovenska a v Česka nenastane astronomická noc. Severná pologuľa je privrátená k Slnku, čo znamená, že vrcholí leto. V oblastiach polárneho kruhu dokonca i s „polnočným Slnkom“. Pripravte sa však na mimoriadne zaujímavý mesiac, v ktorom nás čaká čiastočné zatmenie Slnka, nočné svietiace oblaky, či rôzne zaujímavé konjunkcie. Poďme na to.

Udalosť tohto mesiaca – zatmenie

Najzaujímavejším astronomickým úkazom v júni 2021 je rozhodne čiastočné zatmenie Slnka, ktoré nastane presne 10. júna. Ako ho pozorovať z územia Česka a Slovenska, kam sa za ním vydať, či ako si ochrániť zrak nájdete na našej stránke: https://www.astro-novinky.eu/index.php/zatmeni-slunce-10-cervna-2021-nad-ceskem-a-slovenskem/

Nočné svietiace oblaky fotografované zo Slovenska. Foto: Tomáš Slovinský

Mrazivo – krásne oblaky

Na júnovej a júlovej oblohe budú kraľovať i nočné svietiace oblaky, či angl. Noctilucent clouds (NLC). Nočné svietiace oblaky pozorujeme aj z nášho územia. Prvé pozorovania tohto roku prichádzajú z krajín severnej Európy. Ako však NLC na oblohe hľadať a čo to v skutočnosti nočné svietiace oblaky sú? Nuž, nejedná sa o úplne štandardné oblaky. Tie “obyčajné” sa na oblohe nachádzajú vo výškach približne do 13km, zatiaľ čo NLC vznikajú v mezosfére vo výške približne 85km. Jedná sa o Slnkom nasvietený zamrznutý ľad v kombinácii s čiastkočkami prachu. Za vznik NLC “vďačíme” ľudskej priemyselnej činnosti, kometárnemu prachu, či kozmickému smetiu, ktoré zanecháva v atmosfére množstvo prachových častíc. Pozorovať ich môžeme po západe, alebo pred východom Slnka nad severným obzorom, keď je Slnko pod horizontom viac ako 6, no menej ako 16 stupňov. Na oblohe ich neuvidíme každý deň, ale oplatí sa rozhodne sledovať jej stav a vyčkávať na ten správny moment. Na ich detekciu poslúžia aj rôzne kamery dostupné na internete hľadiace na severný obzor.

Západ Slnka nad hradom Lichnice – Česko. Foto: Petr Horálek

Letný slnovrat

21. júna na severnej pologuli definitívne nastane leto. Je to zároveň najdlhší deň v roku, ktorý zas ponúka najkratšiu noc. V tejto dobe na veľkom území Slovenska a v Česku nenastane astronomická vôbec noc. To znamená, že Slnko klesne pod horizont menej, ako 18 stupňov. Mliečna cesta bude síce naďalej viditeľná, no v jej najväčšej kráse si ju vychutnáme opäť až o mesiac. Slnko je v júni na oblohe mimoriadne vysoko. Najvyššie ho pozorujú však na obratníku raka (23,5° rovnobežka severnej geografickej šírky), kde sa premieta priamo do nadhlavníku. V čase nášho leta začína na južnej pologuli zima.

 

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Aj tento mesiac sme si pre Vás pripravili prehľad konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

Hneď dva dni po čiastočnom zatmení Slnka – 12. júna sa Mesiac dostane o kúsok ďalej a nad západným obzorom ho uvidíme večer zapadať v sprievode Venuše. A to ako tenký kosáčik.

O deň na to, 13. júna budeme môcť neskoro večer pozorovať Mesiac v blízkosti planéty Mars – počas popolavého svitu. Mesiac sa vtedy nachádza už na tmavej večernej oblohe a svetlo našej Zeme, ktorá je z pohľadu Mesiaca „v splne“ jemne osvetľuje časť neosvetlenú svetlom Slnka.

Ďalšia krásna konjunkcia nastane 23. júna, no pozorovať ju budeme môcť i v okolitých dňoch. Tentokrát sa planéta Mars dostane nie len do priamej blízkosti, ale doslova z nášho pohľadu do stredu hviezdokopy Jasličky (Beehive cluster). Konjunkcia bude viditeľná tesne nad obzorom po západe Slnka.

 

 

Zdroj: Stellarium

 

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.