piatok, 26 apríla, 2024
ČlánkyÚkazy

Udalosti na májovej oblohe 2021

V máji nás čaká hneď niekoľko zaujímavých nebeských udalostí. Nepremeškajte ich! Grafika: Tomáš Slovinský

V máji sa okrem prírody a živočíchov prebúdza aj záujem nadšencov. A to o pozorovanie nebeských úkazov. Jednak sa nočné teploty začínajú pohybovať nad nulou, čo menej odvážnym pozorovateľom skutočne praje. No večerná a nočná obloha toho ponúka naozaj mnoho – nezostáva nám nič iné, než dúfať v dobré počasie a vychutnať si nezabudnuteľné chvíle pod tisíckami hviezd.

Začiatok mája s prachom z Halleyho kométy

Maximum meteorického roje Lyridy v roce 2020 nad Sečskou přehradou. Foto: Petr Horálek.
Maximum meteorického roja Lyridy v roku 2020 nad Sečskou priehradou. Foto: Petr Horálek.

Hneď začiatkom mája sa budeme môcť pokochať desiatkami meteorov z roja Eta Akvaridy. Čo majú tieto svetelné záblesky letiace obrovskou rýchlosťou zemskou atmosférou spoločné s Halleyho kométou? Práve tá famózna kométa za sebou zanechala množstvo ľado-prachového materiálu, ktorý každoročne preniká zemskou atmosférou. Naša Zem pri svojom obehu okolo Slnka túto dráhu pretne hneď dva krát. V máji to pozorujeme ako meteorický roj Eta Akvaridy a v októbri ako roj Orionidy. Oba spomínané meteorické roje nie sú zrovna najväčšou chuťovkou v roku, no vychutnať si niekoľko desiatok meteorov za noc rozhodne nie je zlý nápad! Eta Akvaridy dokonca nemajú ostré maximum – znamená to, že sa na oblohu oplatí pozerať aj v okolitých dňoch nastávajúceho maxima. Z hľadiska počtu meteorov najzaujímavejšia noc nastane z 5. na 6. mája – kedy si na nočnej oblohe nad ránom budeme môcť vychutnať približne 10 meteorov za hodinu. Radiant s polohou v súhvezdí Vodnára a teda miesto, odkiaľ meteory zdanlivo vyletúvajú sa nad obzor dostane až tesne pred koncom astronomickej noci.

Ďalší z najväčších

Foto: Marco Nero

Prešlo iba zopár dní od šialenstva okolo aprílového „ružového“ Supermesiaca a podobnú udalosť tu máme opäť. Májový spln Mesiaca sa tiež označuje slovom „super“. Hoci vo vedeckom slovníku tento výraz nenájdete, široká verejnosť si práve slovíčko „super“ osvojila v súvise so vzdialenosťou Mesiaca od Zeme. Ak sa prirodzený satelit našej planéty nachádza na svojej orbitálnej dráhe najbližšie k Zemi, na oblohe je najväčší. Voľným okom tento rozdiel neuvidíme, no jeho jas dokáže narásť aj o 10%.

Spln nastane 26. mája 2021. Mesiac sa bude od Zeme nachádzať vo vzdialenosti 357.660km a nad obzor vystúpa o 20:41 UTC+2h (Košice). V tomto prípade bude Mesiac o 7.6% väčší, než je jeho stredná veľkosť. Bez teleskopu rozdiel vo veľkosti neuvidíte, no pozorovať budeme môcť jeho vskutku nádherné farby. Pri západe a východe telies vďaka zemskej atmosfére pozorujeme ich pestré sfarbenie. To prechádza cez sýtu oranžovú až po žiarivo bielu farbu – keď je zemský satelit dostatočne vysoko na nebi. Tí šťastnejší, ktorí žijú na správnom mieste dokonca v rovnaký deň zažijú úplne zatmenie Mesiaca. Vychutnať si ho tak budú môcť ľudia napr. v Austrálii, na Novom Zélande, či v Oceánii. Nadšených cestovateľov za úkazmi tentokrát žiaľ zastavia reštrikcie spojené s celosvetovou pandémiou, ktorá síce nebeské dianie neovplyvní, no možnosť cestovať za ním žiaľ áno.

Oblúk Mliečnej cesty

Mliečna cesta a žiarenie vzduchu airglow z najtmavšieho miesta Strednej Európy – Park tmavej oblohy Poloniny. Foto: Tomáš Slovinský

V máji oči nadšených pozorovateľov a fotografov rozžiari Mliečna cesta, ktorá po dlhých zimných mesiacoch svojím vzhľadom skrášli rannú oblohu. Práve jej oblúk je vôbec najatraktívnejšou časťou v roku pre vášnivých fotografov. Nad obzor sa dostane v druhej polovici noci a vôbec najvyššie sa bude nachádzať pred koncom astronomickej noci. Dopĺňať ju budú aj dve jasné planéty Jupiter a Saturn, ktoré sa budú nachádzať tesne nad východným obzorom. Noci sa začínajú krátiť a v júni si tak už astronomickú noc na väčšine územia Slovenskej a Českej republiky nebudeme môcť vychutnať. Máj je preto veľmi vhodným obdobím na pozorovanie a fotografovanie spomínaného galaktického oblúka.

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Konjunkcia dvoch planét – Venuše a Merkúra. Zdroj: Stellarium

Aj tento mesiac sme si pre Vás pripravili prehľad konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

Vôbec najkrajšia konjunkcia nás čaká koncom mesiaca, presnejšie 28. mája. Venuša a Merkúr sa na večernej oblohe po západe Slnka ocitnú vo vzdialenosti len 33 uhlových minút od seba. Pre tých, ktorým dané číslo nič nehovorí to znamená, že nad severo-západným obzorom pri vynikajúcich pozorovacích podmienkach uvidíme dve planéty Slnečnej sústavy takmer „nalepené“ pri sebe. Za ich pozorovaním sa však rozhodne musíme vybrať vysoko – ideálne do hôr. Najlepšie viditeľné budú len veľmi nízko nad obzorom.

Konjunkcia planéty Mars a Mesiaca. Zdroj: Stellarium

Ešte však skôr – 15. mája budeme môcť v prvej polovici noci pozorovať taktiež zaujímavú konjunkciu Mesiaca a „červenej“ planéty Mars. Niečo vyše 3 dni „mladý“ Mesiac tesne po nove bude sprevádzať nočnou oblohou planétu, ktorá je často v hľadáčiku vedcov. Na ich pozorovanie nepotrebujeme žiaden ďalekohľad, vystačíme si s našim zrakom.

Tomáš Slovinský
Astronomická tlačová agentúra

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.