nedeľa, 28 apríla, 2024
AktualityČlánkyOcenenia a RozhovoryOstatné

Dnešná snímka dňa NASA pochádza z Polonín

Meteorický roj: Perzeidy z Persea. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.
Meteorický roj: Perzeidy z Persea. Foto: Petr Horálek/FÚ v Opavě.

Dnes 9. augusta 2023 NASA publikovala ako prestížnu Astronomickú snímku astrofotografiu s názvom „Meteorický roj: Perzeidy z Persea“, ktorý vznikol v Kolonici v Parku tmavej oblohy Poloniny na východe Slovenska. Obrázok upozorňuje na blížiace sa maximum meteorického roja a tiež na problematiku svetelného znečistenia.

Snímku vyhotovil Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave už v roku 2018 počas maxima meteorického roja Perseidy pri ich pozorovaní z východoslovenského observatória v Kolonici a okrem jasných meteorov z Persea ukazuje aj kopulu, v ktorej sa nachádza Vihorlatský národný teleskop (VNT). Astronomické observatórium na Kolonickom sedle leží v Parku tmavej oblohy Poloniny, ktorý sa považuje za miesto s najtmavšou nočnou oblohou v strednej Európe. Obrázok vznikol metódou tzv. selektívnej multiexpozície, teda postupným zaznamenávaním meteorov do vopred nafotenej mozaiky. Jeho spracovanie tvorilo asi 60 hodín čistého času práce. Snímkom dňa NASA chceli jeho editori upozorniť na blížiace sa tohtoročné maximum roja Perseidy, ktoré nastane cez víkend z 12. na 13. augusta 2023.

Snímka tiež upozorňuje na problematiku svetelného znečistenia na Slovensku, pretože aj napriek existencii Parku tmavej oblohy Poloniny je legislatíva riešenie efektívneho a šetrného osvetlenia na území Slovenska nedostatočná. Svetelné znečistenie vzniká v dôsledku používania zlého umelého osvetlenia v noci, a to na uliciach, cestách, ale aj parkoviskách a aj pri nasvetľovaní pamiatok. Veľké množstvo svetla uniká do horného polopriestoru nad úroveň lámp, pretože lampy majú mnohokrát guľový či polguľový tvar, nemieri len k zemi (v niektorých prípadoch svieti priamo do vzduchu – viď nasvetľovanie pamiatok). Navyše svetlá majú často jasnú bielu farbu (technicky tzv. chromatickosť vyššiu ako 5000 K), ale najmä v prírodných oblastiach by sa mali inštalovať lampy s oranžovou farbou (chromatičnosťou nižšou ako 2700 K). Chýba aj akákoľvek regulácia umelého osvetlenia v priebehu noci, napríklad stmievanie či vypínanie v hodinách spánku. Unikajúce svetlo z zle riešeného osvetlenia tak ohrozuje zdravie ľudí, prírodu a ekosystém. Správne svietenie v novej legislatíve rieši už aj Európska Únia.

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej technologickej univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne.

Odkazy na APOD NASA 9. augusta 2023:

Viac odkazov:

Kontakty a další informace:

Mgr. Petr Horálek
Autor Snímky dňa NASA, FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

RNDr. Pavol Rapavý
Hvezdáreň v Rimavskej Sobote, Slovenský zväz astronómov
Email: pavol.rapavy@gmail.com
Telefon: +421 907 854 928

 

Zdielaj článok