štvrtok, 28 marca, 2024
AktualityČlánky

Astronómovia zo SAV sú kľúčovými partnermi projektu Európskeho slnečného ďalekohľadu

Európsky slnečný ďalekohľad je plánovaný ďalekohľad na výskum Slnka (fotosféry a chromosféry). Zdroj: Gabriel Peréz/IAC.
Európsky slnečný ďalekohľad je plánovaný ďalekohľad na výskum Slnka (fotosféry a chromosféry). Zdroj: Gabriel Peréz/IAC.

V utorok 10. mája 2022 sa uskutočnila slávnostná premiéra dokumentárneho filmu Reaching for the Sun – The Story of a Magnetic Star o dejinách a súčasnosti slnečného výskumu a pripravovanom európskom slnečnom ďalekohľade (European Solar Telescope – EST). Vo filme vystupujú aj vedci z Astronomického ústavu SAV, v. v. i., ktorí vysvetľujú dôležitú úlohu koronárnej stanice na Lomnickom štíte v systéme európskych slnečných observatórií. Pri tejto príležitosti Bratislavu navštívil prominentný slnečný fyzik profesor Manuel Collados z Ústavu astrofyziky na Kanárskych ostrovoch a jeho kolega a zároveň výkonný producent filmu Luis Bellot Rubio z Ústavu astrofyziky Andalúzie v Granade. Súčasťou premiéry bola aj diskusia o slnečnom výskume.

Dokumentárny film Reaching for the Sun – The Story of a Magnetic Star pútavým spôsobom približuje históriu slnečného výskumu až po súčasné poznatky. Príbeh posledných 400 rokov pozorovaní Slnka vo filme vyvrcholí jednou z najväčších výziev, pred ktorou stojí európska komunita slnečných fyzikov, a tým je vybudovanie Európskeho slnečného ďalekohľadu.

 „Európsky slnečný ďalekohľad je plánovaný revolučný prístroj zameraný na štúdium základných procesov na Slnku – našej hviezde, ktorá dominantným spôsobom ovplyvňuje aktívne javy a fyzikálne podmienky v heliosfére, a teda priamo vplýva na biosféru Zeme,“ vysvetlil riaditeľ Astronomického ústavu SAV, v. v. i. Peter Gömöry, ktorý zároveň dodal, že to bude najväčší slnečný ďalekohľad v Európe s priemerom hlavného zrkadla 4.2 m.

Natáčanie filmu prebiehalo aj na Slovensku, na pôde observatória Astronomického ústavu SAV, v. v. i. na Lomnickom štíte. Okrem slnečných fyzikov zo SAV vo filme vystupujú aj vedci a vedkyne zo Španielska, Francúzska, Nemecka, Švédska a Talianska.

Manuel Collados Vera (uprostred) na pôde SAV. Foto: Martin Bystriansky
Manuel Collados (uprostred) na pôde SAV. Foto: Martin Bystriansky

Predseda SAV prof. Pavol Šajgalík vo svojej úvodnej reči zdôraznil, že stojíme pri novej kapitole európskeho výskumu o Slnku. „Som veľmi rád, že sa Astronomický ústav SAV dostal do tohto projektu. Okrem toho že ústav dosahuje veľmi dobré výsledky, má aj veľmi dlhú históriu výskumu v oblasti slnečnej fyziky,“ dodal a prihovoril sa aj prítomným študentom a študentkám: „Veda je veľmi vzrušujúca cesta, ktorú odporúčam každému z vás a pokiaľ sa chcete stať jej súčasťou, študujte fyziku, matematiku, technické a prírodné vedy a dúfam, že aj tento film vás presvedčí o tom, že to stojí za to.“ 

Do projektu EST je aktuálne zapojených 23 vedeckých inštitúcií zo 16 európskych krajín. Sú to  najvýznamnejšie pracoviská zamerané na výskum Slnka, ktoré okrem iného prevádzkujú kľúčovú výskumnú infraštruktúru na Kanárskych ostrovoch (ďalekohľady GREGOR, SST, VTT, THEMIS) ale aj ikonickú Einsteinovu vežu (Einstein Tower) v Postupime. K týmto zariadeniam neodmysliteľne patrí aj koronálna stanica na Lomnickom štíte.

Je to jediné funkčné pracovisko svojho druhu v Európe. Keďže ďalekohľad EST nebude optimalizovaný na pozorovanie slnečnej koróny, koronografy na Lomnickom štíte budú vždy posudzované ako dôležitá súčasť pre komplexný výskum Slnka v Európe,“ dodal P. Gömöry.

Po premietaní filmu mali prítomní diváci možnosť položiť otázky hlavnému koordinátorovi projektu EST profesorovi Manuelovi Colladosovi a riaditeľovi Astronomického ústavu SAV, v. v. i. Petrovi Gömörymu.

Dokumentárny film Reaching for the Sun – The Story of a Magnetic Star má byť podľa výkonného producenta filmu doktora Luisa Bellota Rubia nasadený do distribúcie dokumentárnych televíznych kanálov v priebehu najbližších mesiacov. Aktuálne prebiehajú rokovania s distribučnými spoločnosťami.

Video: Diskusia po premiére filmu Reaching for the Sun

Kontakt

Katarína Gáliková, PhD.
Vedení Referátu pre komunikáciu a médiá, hovorkyňa
Úrad Slovenskej akadémie vied
Email: galikova@up.upsav.sk
Mobil: +421 910 148 104
Zdielaj článok