sobota, 20 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Udalosti na decembrovej oblohe 2021

Grafika: Tomáš Slovinský

December je posledným mesiacom v roku. Okrem tradične vianočnej a silvestrovske atmosféry však príroda ponúka i zaujímavejšie zážitky. Astronomický rok 2021 úkazy na nočnej oblohe zakončia zaujímavými konjunkciami, najdlhšou nocou v roku, krásne jasnými hviezdami zimných súhvezdí, no najmä dlhoočakávanou kométou Leonard, ktorá môže dať jedinečnú bodku za úkazmi roku 2021. Ste pripravení?

 

Kométa Leonard vyfotená 21.11.2021 Foto: Dan Bartlett

Udalosť tohto mesiaca – kométa C/2021 A1 Leonard

Nie je to tak dávno, kedy sa oči a snímače fotofgrafov a nadšencov upierali ku kométe Neowise. Rok 2020 mal hneď tri kometárne „nádeje“ a nakoniec prekvapila úplne iná kométa, od ktorej sa to ani neočakávalo. Už aj z tohto hľadiska pozornejší čitateľ vytuší, že predpovedať jasnosť a stav kométy je niekedy veľmi obtiažne. Množstvo materiálu, ktorý zo seba kométa bude uvoľnovať pri priblížení sa k Slnku nie je veľmi dobre predpovedateľné a najmä je vždy otázne, či kométa prelet perihéliom vôbec prežije. No a rok 2021 – len rok po onej slávnej vlasatici Neowise – ponúka možnosť na pozorovanie ďalšej (zatiaľ naozaj sľubnej) kométy. Na decembrovej oblohe roku 2021 by sme teda mohli pozorovať jasnú kométu C/2021 A1 Leonard. Kométa bude pozorovateľná najmä na rannej oblohe mezi 4. a 6. hodinou SEČ nad východným obzorom, a to zhruba mezi 1. a 13. decembrom. Neskôr sa už vytratí na dennom nebi. Nejlepšie obdobie na jej pozorovanie vôbec by teda malo nastať okolo 10. decembra, kedy kométa už dosiahne vysokej jasnosti a ešte bude pozorovateľná na tmavej nočnej oblohe. Bohužiaľ posledné správy ukazujú na to, že kométa prestáva zjasňovať a pravdepodobne sa rozpadá. Bližšie informácie budeme vedieť v nasledujúcich dňoch. Viac info nájdete na našej stránke špeciálne venovej kométe Leonard:

Kometa C/2021 A1 Leonard – Kdy a kde ji pozorovat

Zopár jasných hviezd, pekné súhvezdia a Zimný šesťuholník 

Klasická zimná scenéria z Troch studničiek vo Vysokých Tatrách. Foto: Tomáš Slovinský

Vedeli ste, že niektorí ľudia považujú za ideálnu sezónu na pozorovanie nočnej oblohy leto? Úprimne povedané, nevieme presne čo to spôsobuje, no tipov máme hneď niekoľko. Tým prvým je, že v lete je teplo. V noci si vystačíte s dekou a teplým čajom. Ten Vám síce v zime pomôže tiež, no k outdoorovej výbave si budete musieť siahnuť hlbšie do skrine. Predsa, je to trochu menej kofortné. No ak máte teplé oblečenie, ktoré Vám umožní tráviť dlhé zimné noci pod nočnou obloou, máte si čo užiť. Ďalším potenciálnym aspektom je letný meteorický roj Perzeidy – pre mnohých ľudí jediný známy meteorický roj v roku. Azda nepoznajú Geminidy? Nuž a posledným aspektom je jasná Mliečna cesta, ktorú v zime naozaj pozorovať nemôžeme. Ale aby ste neboli sklamaní – poďme sa pozrieť na to, kvôli čomu sa oplatí v decembri vonku mrznúť. Dominantou zimnej nočnej oblohy nie je Mliečna cesta, ktorú napriek tomu taktiež môžeme vidieť (jej slabšiu časť). Dominantou sú rozhodne mimoriadne krásne, ba priam až mýtické zimné súhvezdia, v ktorých sa nachádzajú veľmi jasné hviezdy. Dokonca i tá najjasnejšia na nočnej oblohe vôbec – hviezda Sírius v súhvezdí Veľkého psa. Kto by tiež nepoznal nádherné súhvezdie Orion, však? No a akýmsi spojením niektorých hviezd z týchto súhvezdí dostaneme známy zimný asterizmus – Zimný Šesťuholník. Tvorí ho konkrétne už spomínaný Sírius, Rigel, Aldebaran, Capella, Pollux a Procyon.

 

Krásny meteorický roj Geminidy z roku 2018 pri Sečskom oblúku. Foto: Petr Horálek

Meteorický roj Geminidy

Aby sa Vám predsa po „padajúcich hviezdach“ nekrivdilo, aj zimná obloha ponúka možnosť pozorovať svetelné záblesky meteorov na oblohe. A nie hocijaké! Meteorický roj Geminidy je dokonca omnoho výdatnejším, než samotné Perzeidy. Jedná sa o pozostatky asteroidu 3200 Phaethon objevaného v roku 1982. Tento meteorický roj dokáže produkovať v našich končinách počas maxima vyše 90 meteorov za hodinu. V roku 2020 boli ideálne podmienky na jeho pozorovanie, no v roku 2021 tomu bude o čosi inak. Meteorický roj vyvrcholí v noci z 13. na 14. decembra – iba pár dní pred splnom Mesiaca. Vzdať sa tejto lákavej príležitosti však nemusíte. Samotný roj je totiž aktívny už od 7. do 17. decembra a ideálne podmienky na jeho pozorovanie sa nám tak naskytnú pár dní pred maximom a v noc maxima. V tú totiž Mesiac po polnoci zapadne za obzor a my si tak vychutnáme aspoň chvíľku tmavého neba plného meteorov.

 

Zimný slnovrat

21. decembra na severnej pologuli oficiálne nastane zima. Je to zároveň najkratší deň v roku, ktorý zas ponúka najdlhšiu noc. V čase našej zimy začína na južnej pologuli leto.

Spln Mesiaca

Spln Mesiaca zapadá nad Slavkovským štítom vo Vysokých Tatrách. Foto: Tomáš Slovinský

Oči a fotoaparáty amatérov, no i skutočných nadšencov do pozornosti postaví spln Mesiaca. Ten nastane 19. decembra v skorých ranných hodinách. Najkrajšie pohľady k Mesiacu sa nám naskytnú ráno pri východe Slnka 19. decembra, kedy bude Mesiac zapadať nad severo-západným obzorom. Vtedy bude samozrejme i najfotogenickejší. Ďalšia skvelá príležitosť nastane hneď v daný deň večer tesne po západe Slnka. Nad severo-východným horizontom uvidíme opäť vychádzať krásny Mesiac. Dômyselní fotografi tak dokážu zachytiť aj jeho farby spôsobené lomom svetla v zemskej atmosfére (atmosferická extinkcia).  Pozorovatelia vybavení teleskopom si najkrajšie pohľady na jeho povrch vychutnajú v strede noci, kedy bude na oblohe najvyššie. Pripravené senzory fotoaparátov, či oči nadšených divákov však zaplesajú vo chvíli, keď je Mesiac nad obzorom veľmi nízko. Nie len že sa nám na základe známeho očného klamu javí omnoho väčší, no na základe fyzikálnych príčin sa sfarbuje do sýto-oranžovej farby. Nov nastáva 4. decembra.

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Aj v decembri sme si pre Vás pripravili prehľad zaujímavých konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad. Je to zároveň pekná príležitosť, ako zakončiť rok 2021.

Prvá zaujímavá konjunkcia nastane 6. decembra hneď po západe Slnka. Vtedy sa tenučký kosáčik mladého Mesiaca v popolavom svite dostane do blízkosti jasnej Venuše.

Druhý dátum, ktorý by ste z hľadiska konjunkcií mali brať v úvahu je 10. december.  Mesiac sa vtedy dostane na jednu priamku k planétam Jupiter, Saturn a Venuša. Táto konjunkcia opäť poskytne námety na rôzne zaujímavé fotografické kompozície.

No a posledná zaujímavosť nastane zároveň v posledný deň roku 2021. V Silvestrovské ráno 31. decembra sa Mesiac dostane priamo do známeho súhvezdia Škorpión s jasnou hviezdou Antares. V blízkosti sa bude taktiež nachádzať slabučká planéta Mars. A mimochodom, prajeme Vám úspešné pozorovanie všetkých astronomických úkazov a čo najviac zdaru i v roku 2022! A že sa bude na čo tešiť! Malá ochutnávka nižšie:

Pozoruhodné i vzácné nebeské úkazy v roce 2022

 

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.