piatok, 26 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazyVesmír

Udalosti na októbrovej oblohe 2021

Grafika: Tomáš Slovinský

Október môžeme považovať za definitívny začiatok zimnej astronomickej sezóny. S letnou časťou oblohy sa už pomaly, ale isto lúčime. Tá bude dostupná opäť od jari. Teraz je však čas na dlé zimné noci a nebo posiate jasnými hviezdami. Zimná Mliečna cesta možno niektorých pozorovateľov veľmi neoúri, no výskyt jasných hviezd v ikonických súhvezdiach zimy dostane každého pozorovateľa, fotografa, či romantika. V októbri je tiež možnosť pozorovať z našich končín zodiakálne svetlo, či zodiakálny protisvit. Tradične sa nevyhneme ani konjunkciám, či slabším meteorickým rojom. Tešíte sa?

 

Mliečna cesta a protisvit vysoko na oblohe v českých Beskydách. Foto: Petr Horálek

Udalosť tohto mesiaca – zodiakálne svetlo a protisvit vysoko na oblohe

Zodiakálne svetlo nie je vyslovene raritný astronomický úkaz. Z našich končín ho každoročne sledujeme najmä na jar a na jeseň. Takisto protisvit sa nikdy z oblohy neskryje. Nakoľko sa jedná o bod presne oproti polohe Slnka je logické, že aj ten v priebehu roka na oblohe často nachádzame. No výslovná poloha roviny Slnečnej sústavy (ekliptiky) voči našej zemskej sfére a samotná lokácia rozhoduje o tom, nakoľko si pohľad k tomuto úkazu vychutnáme. Hoci z rôznych oblastí Zeme je možné zodiakálne svetlo pozorovať v priebehu celého roka, v našich končinách ho najlepšie vidíme v oblasti rovnodenností. Na jar je to v marci a na jeseň v septembri, či októbri. Ak sa za bezmesačnej noci ocitnete pod tmavou nočnou oblohou, vyčkajte na koniec samotnej tmavej astronomickej noci. Pred východom slnka sa totiž nad východným obzorom objaví jasný kužeľ zodiakálneho svetla, pripomínajúci neskúseného pozorovateľa svietiaceho silnou baterkou naprieč oblohou. V skutočnosti sa nejedná o zle nasmerované svetlo v rukách človeka, no o nesmierne zaujímavý astronomický úkaz – odraz slnečného svetla na kúsočkách medziplanetárneho prachu. Tie svojou veľkosťou neohúria, ich veľkosť je ozaj mikroskopická. No doromady tvoria obrovskú odrazovú plochu, ktorú na oblohe vnímame ako kužeľ svetla. Pri skutočne tmavej oblohe tento kužeľ prechádza cez zodiakálny pás až do protisvitu – miesta s miernym zjasnením. Práve protisvit sa počas roka najlepšie pozoruje ak sa nachádza na tmavej časti oblohy – ďaleko od Mliečnej cesty a vysoko nad obzorom. Jeho pozorovanie si taktiež môžete skúsiť. Vyberte sa do tmavých miest a približne počas stredu noci v septemrbi, či októbri sa pozrite vysoko nad južný obzor. Ak zbadáte zjasnenú časť nočnej oblohy, máte zrejme nie len dobrý zrak, no i perfektný zážitok.

Zopár slabších meteorických rojov

Meteorický roj Orionidy z Polonín 2020. Foto: Tomáš Slovinský

To, že „hviezdy padajú“ iba v letných mesiaoch je starý známy mýtus. Počas roka je meteorických rojov, ktoré sa oplatí sledovať hneď niekoľko. Hoci nie všetky zaujmú laických pozorovateľov, no tí nadšenejší a astronomicky, či fotograficky zameranejší sa rozhodne potešia každému peknému úkazu. V októbri vrcholí hneď viacero meteorických rojov, ukážme si ich preto postupne.

Tým prvým je meteorický roj Drakonidy. Pozorovať ho môžeme 6. až 10. októbra, pričom maximum pripadá na noc z 8. na 9. októbra, kedy na nočnej oblohe budeme môcť pozorovať približne 10 meteorov za hodinu. Dobrou správou je, že radiant uvidíme nad obzorom po celú noc. No i to, že roj vrcholí v období novu. Možno o čosi zaujímavejší meteorický roj vrcholí koncom októbra. Známe Orionidy, ktorých čiastočky súvisia s ešte známejšou Hallyeho kométou tohto roku neprinesú také množstvo pozorovateľných meteorov, ako v minulom roku. Vtedy na oblohe nerušil Mesiac, no v roku 2021 bude v období maxima iba 1 deň po splne. Nad obzor sa radiant dostáva v druhej polovici noci a vrchol samotného roja môžeme očakávať v noci z 21. na 22. októbra. Kvôli splnu uvidíme však len tie najjasnejšie meteory. Posledným rojom, ktorý uzatvára udalosti na októbrovej oblohe je roj Južné Tauridy. Radiant sa nachádza v krásnom súhvezdí Býka, pozorovateľný bude teda taktiež až v druhej polovici noci. Tento roj nemá ostré maximum. Pozorovať ho môžeme počas celého októbra, no ako Stellarium uvádza, roj dosiahne svoje maximum 5. novembra. Ak to počasie umožní, napočítať by sme mohli približne 5 meteorov za hodinu.

 

Foto: Marek Nikodem

Spln Mesiaca

Oči a fotoaparáty amatérov, no i skutočných nadšencov do pozornosti postaví spln Mesiaca. Ten nastane 20. októbra vo večerných hodinách. Najkrajšie pohľady k Mesiacu sa nám naskytnú večer hneď po západe Slnka, kedy bude Mesiac len vychádzať nad obzorom. Vtedy bude samozrejme i najfotogenickejší. Dômyselní fotografi tak dokážu zachytiť aj jeho farby spôsobené lomom svetla v zemskej atmosfére (atmosferická extinkcia). Vychádzať bude nad východo-severo-východným obzorom, zapadať zas nad západo-severo-západným. Pozorovatelia vybavení teleskopom si najkrajšie pohľady na jeho povrch vychutnajú v strede noci, kedy bude na oblohe najvyššie. Pripravené senzory fotoaparátov, či oči nadšených divákov však zaplesajú vo chvíli, keď je Mesiac nad obzorom veľmi nízko. Nie len že sa nám na základe známeho očného klamu javí omnoho väčší, no na základe fyzikálnych príčin sa sfarbuje do sýto-oranžovej farby. Nov nastáva 6. októbra.

 

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Aj v októbri sme si pre Vás pripravili prehľad zaujímavých konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

Prvá zaujímavá konjunkcia nastane 9. októbra hneď po západe Slnka. Vtedy sa tenučký kosáčik mladého Mesiaca dostane do blízkosti jasnej Venuše.

Druhý dátum, ktorý by ste z hľadiska konjunkcií mali brať v úvahu je 14. október.  Mesiac sa vtedy dostane takmer medzi planéty Jupiter a Saturn a konjunkcia opäť poskytne námety na rôzne zaujímavé fotografické kompozície.

 

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.