nedeľa, 28 apríla, 2024
AktualityČlánkyOcenenia a Rozhovory

Slovenský fotograf Radoslav Zboran uspel snímkou ​​v NASA

Snímka dňa NASA z 13. januára 2024 s názvom "Kruh okolo Slnka". Foto: Radoslav Zboran.
Snímka dňa NASA z 13. januára 2024 s názvom „Kruh okolo Slnka“. Foto: Radoslav Zboran.

Dnešná Astronomická snímka dňa NASA 13. januára 2024 má slovenského autora. Fotograf Radoslav Zboran uspel v tomto prestížnom výbere najzaujímavejšie fotografie dňa svojim záberom „Kruh okolo Slnka“. Na snímke je tzv. halový kruh, ktorý je možné pozorovať okolo Slnka pri výskyte vysokej oblačnosti tvorenej ľadovými kryštálmi. Snímku zachytil pri prechádzke krajinou blízko Heroldstattu v Nemecku.

Oficiálny popis snímky dňa NASA 13. januára 2024

Krajina okolo Slnka obieha nie po kružnici, ale po elipse. Bod na jej eliptickej dráhe, kde je naša krásna planéta najbližšie k Slnku, sa nazýva perihélium. Perihelium tento rok nastalo 2. januára o 01:00 UTC, pričom Zem bola asi o 3 milióny míľ bližšie k Slnku ako v aféliu (6. júla minulého roka), teda v najvzdialenejšom bode svojej eliptickej dráhy. Vzdialenosť od Slnka samozrejme neurčuje ročné obdobie a ani neurčuje veľkosť slnečného hala. Toto krásne ľadové halo s kruhom s priemerom 22 stupňov okolo Slnka je ľahšie viditeľné so Slnkom skrytým za vysokým kmeňom stromu, bolo zachytené pri prechádzke krajinou blízko Heroldstattu v Nemecku. Uhlový priemer slnečného hala 22 stupňov je určený šesťstrannou geometriou kryštálov vodného ľadu unášaných vysoko v atmosfére planéty Zem.

Fotka bola fotená 23. apríla 2023 a bol som s mojim bratom, ktorý tiež ako ja pracuje v Nemecku, na prechádzke okolo vesničky Heroldstatt, kde bývam s mojou rodinou,“ spomína Radoslav Zboran, autor snímky. „Ako si tak kráčame a kocháme sa prírodou, v tom sa pozriem na oblohu a tam farebný kruh, ktorý som nikdy predtým nevidel. Očami sa to nedalo veľmi dobre pozorovať, lebo Slnko svietilo naozaj silno. Tak som sa pozriel cez fotoaparát, pričom clona bola takmer zavretá, a tam vidím ten kruh v plnej kráse. Ten odrezaný strom bol kúsok od nás, tak som k nemu rýchlo pribehol a od neho vyfotil pár fotiek. Použil som ho, abysom jasné slnko zakryl a bol vidiet iba ten kruh. Tak to bolo oveľa lepšie vidieť. Celé to trvalo krátko, po asi 10 minútach už nebolo vidieť úplne nič, takže sme mali naozaj štastie.

Odkazy na snímku dňa NASA 13. januára 2024:

Únikátna snímka, ktorá takmer uspela tiež

Kométa Nishimura a vlnitý meteor. Foto: Radoslav Zboran.
Kométa Nishimura a vlnitý meteor. Foto: Radoslav Zboran.

Radoslav Zboran už takmer uspel v NASA skôr. Vlani, 8. septembra 2023, sa mu podarilo zachytiť naprosto jedinečný záber kométy Nishimura a vlnitého meteoru. Stopy meteorov, ktoré sú znateľne skrútené, sú vzácne a ešte vzácnejšie fotografované, ale boli spozorované už skôr. Skutočná príčina neobvyklých stôp meteorov spočíva v skutočnosti, že mnoho meteoroidov má pred vstupom do atmosféry výrazne nesférický tvar a nerovnorodé zloženie. Meteory pochádzajú najčastejšie z komét, majú obvykle veľkosť zrnka piesku a po vstupe do zemskej atmosféry sa rozpadajú. Nerovnorodé meteory sa môžu vyparovať viac na jednej strane ako na druhej. To môže vyvolať otáčanie meteoru a následne aj vlnkovitú stopu a tiež rozptyľovanie rýchlo sa pohybujúcich trosiek takmer po dráhe špirály. Rýchlo sa pohybujúci meteor ionizuje molekuly zemskej atmosféry, ktoré po znovuzachytení elektrónov potom žiaria. Tato snímka sa dostala do úzkeho výberu, ale Astronomickou snímkou dňa NASA sa napokon nestala.

Čo je Astronomická snímka dňa NASA?

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej technologickej univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne. V minulosti v tomto prestížnom výbere uspeli zo slovenských fotografov Juraj Tóth, Vojtech Rušin, Tomáš Maruška, Tomáš Slovinský, Róbert Barsa alebo Ondrej Králik. Celý prehľad nájdete tu: https://www.astro.cz/apod/about/#slovaci.

Kontakty a ďalšie informácie

Radoslav Zboran
Autor Snímky dňa NASA
Email: radozboran@gmail.com
Instagram: www.instagram.com/zboran.r
Telefon: +421 904 185 109

Zdielaj článok