nedeľa, 28 apríla, 2024
AktualityČlánkyOstatnéVybrané

Nová pozorovací terasa opavské observatoře WHOO! se otevírá veřejnosti

Nová pozorovací terasa na Fyzikálním ústavu v Opavě bude sloužit studentům a široké veřejnosti. Foto: Ondřej Smékal/FÚ v Opavě.
Nová pozorovací terasa na Fyzikálním ústavu v Opavě bude sloužit studentům a široké veřejnosti. Foto: Ondřej Smékal/FÚ v Opavě.

Fyzikální ústav v Opavě otevírá novou pozorovací terasu pro pozorování oblohy astronomickým dalekohledem. Terasa vznikla v průběhu let 2022 a 2023 jako součást observatoře WHOO! (White Hole Observatory Opava) v nejvyšší patrech budovy na Bezručově náměstí 13 a bude sloužit nejen pro pravidelná pozorování noční oblohy pro veřejnost, ale také pro aktivity studentů univerzity. Poprvé ji budou moci lidé navštívit na evropskou Noc vědců v pátek 6. října 2023, kdy zde bude probíhat za příznivého počasí pozorování zejména planet Saturn a Jupiter (vstup je zdarma, nutná rezervace na webu Noci vědců).

Důvody rekonstrukce

Po několika letech provozování univerzitní observatoře, jejíž činnost byla zahájena v roce 2016, se ukázalo, že univerzální využívání dalekohledu jak pro odborná pozorování studentů, tak pro veřejná pozorování, není optimální,“ popisuje důvody rekonstrukce RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D., vedoucí observatoře WHOO!. Původní observatoř se totiž nachází v kopuli v nejvyšších patrech Fyzikálního ústavu v Opavě na Bezručově náměstí, a zatímco veřejná pozorování byla pro její prostory z kapacitních důvodů omezena, pro ta odborná bylo zapotřebí zařízení dalekohledu vždy technicky upravit, což přinášelo různé komplikace. Nové řešení tak přináší příležitost častějšího pozorování oblohy pro veřejnost a vedle toho nerušené odborné aktivity studentů.

Gráf dále dodává: „Z finančních prostředků, které nebyly využity při stavbě Unisféry, naší univerzitní sférické projekce, byla proto vybudována pozorovací terasa, která bude sloužit pro skupinová pozorování studentů i veřejnosti. Původní dalekohled MEADE o průměru 250 mm z kopule je umístěn na mobilní montáži na terase a do kopule byl zakoupen nový robotický dalekohled typu Newton od výrobce Alluna Optics o průměru 450 mm, který bude určen pouze pro odborná a vědecká pozorování.“

-> Prohlédněte si také fotogalerii rekonstrukce a již hotové terasy!

O pozorovací terase

Pozorovací terasa má kovovou konstrukci a obepíná původní bílou kopuli observatoře. Přístup na ni je po kovovém vnějším schodišti z podkroví budovy Fyzikálního ústavu. Dřevěná podlaha terasy má plochu 60 metrů čtverečních. Byla navržena Ing. arch. Jiřím Horákem (studio Arches) a stavbu realizovala firma Fichna-Hudeczek a.s. v letech 2022 až 2023. Díky své poloze v budově ústavu je z její plochy možný prakticky nerušený výhled do okolí a lze tedy pozorovat i jasné vesmírné objekty nízko nad obzorem.

Nejbližší akce pro veřejnost

Pozorování noční oblohy pro veřejnost bude probíhat za příznivého počasí pravidelně po dvou týdnech v pátek a otevřeno budeme mít i v případě některých vzácných úkazů na obloze. Nejbližší takový se odehraje v sobotu 28. října, kdy nastane v pozdních večerních hodinách částečné zatmění Měsíce,“ doplňuje Gráf. Poprvé si budou moci lidé terasu prohlédnout během pozorování oblohy na Noc vědců v pátek 6. října. Do konce roku bude otevřeno v případě příznivého počasí těchto dnech:

  • 6. 10. (pátek) – Noc vědců, zahájení provozu pozorovací terasy, pozorování od 19:00
  • 20. 10. (pátek) – od 19:00 do 21:00 SELČ
  • 28. 10. (sobota) – od 19:00, nastane částečné zatmění Měsíce (pozorování do půlnoci)
  • 3. 11. (pátek) – od 18:00 do 20:00 SEČ
  • 17. 11. (pátek) – sváteční pozorování Měsíce a planet od 18:00 do 20:00 SEČ
  • 1. 12. (pátek) – od 18:00 do 20:00 SEČ
  • 15. 12. (pátek) – předvánoční pozorování oblohy od 18:00 do 20:00 SEČ

Kontakty a další informace:

RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D.
Fyzikální ústav SU v Opavě, vedoucí observatoře WHOO! a Unisféry
Email: tomas.graf@fpf.slu.cz
Telefon: +420 734 268 124

Bc. Lucie Dospivová
Referát pro vnější vztahy Fyzikálního ústavu SU v Opavě
Email: lucie.dospivova@physics.slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

Více o observatoři najdete na webových stránkách http://whoo.slu.cz/#observator.

Zajímavé odkazy:

[1] O observatoři WHOO!
[2] Noc vědců 6. října 2023 na observatoři WHOO!
[3] O pozorování pro veřejnost na observatoři WHOO!
[4] Odborný program na observatoři WHOO!
[5] 
Záhady fyziky hvězd pomáhá v Opavě řešit dalekohled „WHOO!“
[6] Fyzikální ústav v Opavě

Zdielaj článok