sobota, 20 apríla, 2024
AktualityČlánkyNezaradenéOcenenia a Rozhovory

Unikátna snímka dňa NASA má česko-slovenských autorov

Zelené záblesky z Cerro Tololo v Čile. Credits: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský/P. Horálek
Zelené záblesky z Cerro Tololo v Čile. Credit: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský a P. Horálek (FÚ v Opavě)

Počuli ste už niekedy o zelenom záblesku? Bol inšpiráciou pre mnohým filmárov a spisovateľov. Dokonca sa k nemu viažu rôzne mýty z dávnych čias. V románe slávneho Julesa Verna z roku 1882 je škótske dievča ochotná vydať sa len za muža, s ktorým spoločne uvidí zelený záblesk. Čo ale v skutočnosti zelený záblesk je a kedy sa na oblohe objaví?

Zelený záblesk je vzácnym javom, ktorý sa objavuje na hornom okraji Slnka (Mesiaca) pri západe alebo východe a je pozorovateľný len v skutočne výborných pozorovacích podmienkach, keď je atmosféra čistá, priezračná. A pokiaľ sa pozorovateľ nachádza nad nulovým, v ideálnom prípade až záporným obzorom bez akýchkoľvek kopcov. Vieme ho teda zachytiť na hladine mora, alebo vysoko v horách, čo bol aj tento prípad snímky dňa NASA. Príčinou javu je lom slnečných lúčov v zemskej atmosfére – astronomická refrakcia, ktorá je najväčšia nízko pri obzore. Biele slnečné svetlo vchádza šikmo do atmosféry, tá ho rozkladá podobne ako optický hranol. Šanca vidieť zelený záblesk je malá, časový úsek je zväčša kratší ako jedna sekunda. 

Západ Slnka na Cerro Tololo v Čile. Credits: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský
Západ Slnka na Cerro Tololo v Čile. Credits: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský

Tento optický jav sa poradilo vyfotografovať dvom astrofotografom , ktorých fotografie NASA už niekoľkokrát v minulosti ocenila. Slovák Tomáš Slovinský a Čech Petr Horálek sa presne pred rokom zúčastnili náročnej astronomickej fotoexpedície pre americkú vedeckú organizáciu NOIRLab, počas ktorej navštívili tie najväčšie svetové observatória na Kitt Peaku v Arizone, Mauna Kea na Havaji a Cerro Pachón a Cerro Tololo v Čile.

Západ Slnka na Cerro Tololo v Čile. Credits: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský
Západ Slnka na Cerro Tololo v Čile. Credits: CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/T. Slovinský

Práve v posledný večer, 9. apríla 2022, sa fotografi z vysokohorského medziamerického observatória Cerro Tololo v Čile pokusili o zachytenie známeho fenoménu. Keďže celý okamih trvá iba niekoľko milisekúnd, fotografi museli byť dobre pripravení. Posledné lúče zapadajúceho Slnka im však priniesli vytúženú odmenu – zelený záblesk. A nie jeden, celá séria zelených zábleskov, ktorá je veľmi raritná a vzácna. Natoľko, že oslovila editorov v NASA a publikovali ju ako Astronomickú snímku dňa 28. marca 2023.

Členovia fotoexpedície pred vstupom na observatórium Kitt Peak National Observatory.Zľava: Theofanis Matsopoulos, Petr Horálek, Tomáš Slovinský. Fotot: NOIRLab
Členovia fotoexpedície pred vstupom na observatórium Kitt Peak National Observatory. Zľava: Theofanis Matsopoulos, Petr Horálek, Tomáš Slovinský. Foto: NOIRLab

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížny výber najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvetovým popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej technologickej univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy sa začal výber, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. Sprievodné texty sú prekladané do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o čo sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámiliónmi návštevníkov denne.

Odkazy na APOD NASA 28. marca 2023:

Viac odkazov:

Kontakty a dalšie informácie:

Tomáš Slovinský
Astrofotograf a popularizátor astronómie
Email: info.slovinsky@gmail.com
Telefon: +421 948 318 005
Web: https://slovinsky.art/sk/home/
Instagram: https://www.instagram.com/slovinsky.art

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Astrofotograf a popularizátor astronómie
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853
Web: https://www.petrhoralek.com/
Instagram: https://www.instagram.com/petrhoralek/

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.