štvrtok, 28 marca, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Udalosti na septembrovej oblohe 2021

Grafika: Tomáš Slovinský

September je z astronomického hľadiska veľmi zaujímavým mesiacom. Počas jednej noci je totiž možné zažiť letnú i zimnú časť nočnej oblohy. Tá bude navyše doplnená zodiakálnym svetlom, protisvitom, či peknými konjunkciami. 22. septembra navyše nastáva jesenná rovnodennosť, po ktorej sa budú dni naďalej skracovať a noci predĺžovať. Pre množstvo ľudí menej obľúbená záležitosť, no pre nadšencov nočnej oblohy sa začína zaujímavé obdobie v roku! Tešíte sa?

 

Udalosť tohto mesiaca – dve tváre nočnej oblohy

Nadšeni fotografi pripravení uloviť prvé vychádzajúce zimné súhvezdia. Foto: Tomáš Slovinský

Hoci sa nejedná priamo o astronomický úkaz, no len v určitom období v roku dokážeme z našich končín pozorovať letnú i zimnú časť Mliečnej cesty v priebehu jedinej noci. Veľmi presný pohyb Zeme okolo vlastnej osi, či okolo Slnka zaručuje neustále striedanie pozície dennej, či nočnej oblohy. Slnko sa vzhľadom k ostatným nebeským objektom presúva po ekliptickej dráhe. V lete sa nachádza v zimných a naopak v zime v letných súhvezdiach, ktoré v jeho silnom jase na dennej oblohe zanikajú. Jeho špecifická poloha však umožní v septemrbi zahliadnuť zapadajúcu Mliečnu cestu – jej letnú časť, ktorá ďalej prechádza priamo cez nadhlavník. Na oblohe tak tvorí súvislí pás našej domovskej Galaxie. Letný trojuholník v priebehu noci zapadne a to je čas na „nástup“ súhvezdí, ktoré nás budú nočnou oblohou sprevádzať až do konca marca. Ikonický Orion, Blíženci, či Veľký pes. Skupina jasných hviezd pomenovaná pod asterizmom Zimný šesťuholník je veľmi výrazná a fotogenická.

Zodiakálne svetlo a protisvit

Dychberúca celonočná mozaika zodiakálneho svetla a protisvitu. Foto: Petr Horálek

Hoci z rôznych oblastí Zeme je možné zodiakálne svetlo pozorovať v priebehu celého roka,  v našich končinách ho najlepšie vidíme v oblasti rovnodenností. Na jar je to v marci a na jeseň v septembri, či októbri. Ak sa za bezmesačnej noci ocitnete pod tmavou nočnou oblohou, vyčkajte na koniec samotnej tmavej astronomickej noci. Pred východom slnka sa totiž nad východným obzorom objaví jasný kužeľ zodiakálneho svetla, pripomínajúci neskúseného pozorovateľa svietiaceho silnou baterkou naprieč oblohou. V skutočnosti sa nejedná o zle nasmerované svetlo v rukách človeka, no o nesmierne zaujímavý astronomický úkaz – odraz slnečného svetla na kúsočkách medziplanetárneho prachu. Tie svojou veľkosťou neohúria, ich veľkosť je ozaj mikroskopická. No doromady tvoria obrovskú odrazovú plochu, ktorú na oblohe vnímame ako kužeľ svetla. Pri skutočne tmavej oblohe tento kužeľ prechádza cez zodiakálny pás až do protisvitu – miesta s miernym zjasnením. Práve protisvit sa počas roka najlepšie pozoruje ak sa nachádza na tmavej časti oblohy – ďaleko od Mliečnej cesty a vysoko nad obzorom. Jeho pozorovanie si taktiež môžete skúsiť. Vyberte sa do tmavých miest a približne počas stredu noci v septemrbi, či októbri sa pozrite vysoko nad južný obzor. Ak zbadáte zjasnenú časť nočnej oblohy, máte zrejme nie len dobrý zrak, no i perfektný zážitok.

 

Spln Mesiaca

Mesiac, Venuša a tri kríže. Foto: Petr Horálek

Oči a fotoaparáty amatérov, no i skutočných nadšencov do pozornosti postaví spln Mesiaca. Ten nastane 21. septembra v skorých ranných hodinách, no najkrajšie pohľady k Mesiacu sa nám naskytnú večer pred ním – 20. septembra, či 21. septembra nad ránom. Vychádzať bude nad východo-juho-východným obzorom, zapadať zas nad západo-juho-západným. Pozorovatelia vybavení teleskopom si najkrajšie pohľady na jeho povrch vychutnajú v strede noci, kedy bude na oblohe najvyššie. Pripravené senzory fotoaparátov, či oči nadšených divákov však zaplesajú vo chvíli, keď je Mesiac nad obzorom veľmi nízko. Nie len že sa nám na základe známeho očného klamu javí omnoho väčší, no na základe fyzikálnych príčin sa sfarbuje do sýto-oranžovej farby. Nov nastáva 7. septembra.

 

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Aj v septembri sme si pre Vás pripravili prehľad zaujímavých konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

Prvá zaujímavá konjunkcia nastane 9. septembra hneď po západe Slnka. Vtedy sa tenučký kosáčik mladého Mesiaca dostane do blízkosti jasnej Venuše. Ak nám to však počasie neumožní, nemusíme ešte zúfať. Hneď na druhý deň sa Mesiac dostane o čosi vyššie na oblohe a k Venuši to stále bude iba „na skok“.

Druhý dátum, ktorý by ste z hľadiska konjunkcií mali brať v úvahu je 17. september. Konkrétne noc zo 17. na 18. septembra. Mesiac sa vtedy dostane takmer medzi planéty Jupiter a Saturn a konjunkcia opäť poskytne námety na rôzne zaujímavé fotografické kompozície.

Poslednou zaujímavou konjunkciou v septembri nebude blízke stretnutie Mesiaca a planét. Nebeské stretnutie sa z pohľadu našich očí odohrá medzi dvoma otvorenými hviezdokopami, ktoré bez problémov nájdeme aj na mestami prežiarenej oblohe. Plejády a Hyády budú 26. septembra nadránom viditeľné v sprievode ubúdajúceho Mesiaca.

 

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.