piatok, 29 marca, 2024
AktualityČlánkyOcenenia a Rozhovory

Prestížny Astronomický snímok dňa 9. augusta má slovensko-českých autorov

Astronomická snímka dňa NASA z 9. augusta 2021 s názvom Perseus a stratené meteory. Foto: Tomáš Slovinský a Petr Horálek.
Astronomická snímka dňa NASA z 9. augusta 2021 s názvom Perseus a stratené meteory. Foto: Tomáš Slovinský a Petr Horálek.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír NASA v pondelok 9. augusta 2021 publikoval snímok s názvom “Perzeus a stratené meteory”. Jeho autormi sú slovenský astrofotograf a popularizátor astronómie Tomáš Slovinský a český astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave. Nezvyklá kompozitná fotografia, ktorá autorom zabrala stovky hodín práce upozorňuje na maximum každoročného meteorického roja Perzeidy a problém svetelného znečistenia, kvôli ktorému sú podobné úkazy čoraz ťažšie pozorovateľné.

Napriek mimoriadne prísnym reštrikciám kvôli pandémii COVID-19 sú stále udalosti, ktoré priamo nepodliehajú dianiu na Zemi. Nočná obloha tak bola široko dostupná i počas týchto ťažkých časov. Momentálne na nej pozorujeme letnú časť Mliečnej cesty, dve jasné planéty Jupiter a Saturn a prvé meteory z roja Perzeidy. Práve spomínaný meteorický roj je v nasledujúcich dňoch tým najväčším astronomickým lákadlom. A to nie len pre astronómov a fotografov, ale aj pre vášnivých pozorovateľov, či romantikov. Meteorický roj vrcholí najmä v noci zo štvrtka, 12. augusta na piatok, 13. augusta. Oplatí sa však sledovať i počas okolitých nocí. Na túto každoročnú nebeskú udalosť upozorňuje aj NASA – snímkom od Tomáša Slovinského a Petra Horálka. Autori však poukazujú na ďalší dôležitý fakt. Kvôli rastúcej miere (dnes už preukázateľne škodlivého) svetelného znečistenia je z blízkosti miest čoraz ťažšie pozorovateľná nie len nočná obloha, ale i meteorické roje a mnoho ďalších úkazov s ňou spojených. Fotografia doslova hovorí o “stratených meteoroch”, ktoré sa “utápajú” v silnom a pre všetky živočíchy vrátane ľudí i škodlivom svetelnom smogu.

Kompozitná snímka vznikla počas minuloročného maxima meteorického roja Perzeidy na dvoch miestach s odlišnou mierou svetelného znečistenia. Tomáš Slovinský zaznamenával meteory z obce Runina v Parku Tmavej Oblohy Poloniny, kde je jedno z nejtmavších miest v strednej Európe. Na tzv. Bortleho stupnici svetelného znečistenia (od 1 po 9, pričom 9 je na tom najhoršie) sa toto miesto nachádza na stupni 2. Petr Horálek fotografoval meteory nad Sečskou priehradou, kde je kvalita oblohy Bortle 4. Rozdiel medzi týmito dvoma miestami je pritom až 1.000 hviezd, o ktoré je sečská obloha ochudobnená oproti tej v najtmavšom mieste Slovenska –  Poloninách.  A nie len to. Tomáš Slovinský mohol takto napozorovať až o tretinu viac meteorov, ktoré na presvetlenej sečskej oblohe zanikli. Svetelné znečištenie teda veľmi výrazne okráda pozorovateľov blížšie k mestám o krásu tmavej hvezdnej oblohy a bohatý meteorický roj Perseidy.

Obaja pri fotografovaní použili rovnakú techniku, približne rovnaký celkový čas snímania a obrazy spracovávali identickými (dopredu dohodnutými) technikami. Snahou bylo taktiež v dôkladne zvolený čas zachytiť identickú nebeskú kompozíciu s letnou Mliečnou dráhou, aby bolo možné oba pohľady ľahko spojiť a na problematiku svetelného znečištenia čo nejlepšie poukázať. Okrem meteorov a našej domovskej Galaxie je na fotografií možné nájsť trojicu jasných planét, ktorá pri minuloročnom maxime Perzeidov zdobila nočnú oblohu. Na fotografii od Petra Horálka (vpravo) svieti jasný Jupiter a Saturn. Na snímku vľavo od Tomáša Slovisnkého zas červený Mars.

Astronomický snímok dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížne ocenenie najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň dôkladne vyberajú a následne doplňujú o popis editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej Technologickej Univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APODu je „Objavujte vesmír“ a od roku 1995, kedy bol výber zahájený, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete.

Pre Tomáša Slovinského je to už 6. úspech v NASA, pre Petra Horalka dokonca v poradí jubilejný 30. úspech. Zároveň ide už o štvrtú snímku dňa NASA Fyzikálneho ústavu v Opave. Geograficky je to 18. snímka dňa NASA, ktorá vznikla na území Českej republiky a 12. snímka na území Slovenska.

Kontakty:

Tomáš Slovinský
Ředitel OZ Astronómia pre všetkých
spoluautor snímku
Email: info.slovinsky@gmail.com
Telefon: +421 948 318 005

Bc. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
spoluautor snímku
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

Mgr. Debora Lančová
Fyzikální ústav SU v Opavě
Email: debora.lancova@physics.slu.cz
Telefon: +420 776 072 756

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

doc. RNDr. Gabriel Török, Ph.D.
Garant evropského projektu HR Award
Email: gabriel.torok@physics.cz
Telefon: +420 737 928 755

prof. RNDr. Zdeněk Stuchlík, CSc.
Ředitel Fyzikálního ústavu SU v Opavě
Email: zdenek.stuchlik@physics.slu.cz

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.