sobota, 27 apríla, 2024
AktualityÚkazy

Udalosti na aprílovej oblohe 2021

 

V apríli nás čaká hneď niekoľko zaujímavých nebeských udalostí. Nepremeškajte ich! Grafika: Tomáš Slovinský

Tak ako každý mesiac – aj v apríli nás na oblohe čaká hneď niekoľko zaujímavých úkazov, ktoré by sme si rozhodne nemali nechať újsť. Medzi ne patria nie len zaujímavé konjunkcie, meteorický roj, ale i tzv. „Supermesiac“ a mnoho ďalšieho.

Jadro Mliečnej cesty a jej fotogenický oblúk

Napriek tomu, že našu domovskú Galaxiu naprieč oblohou pozorujeme po celý rok, vidíme ju neustále inak. V zimných mesiacoch sa pozeráme do jasovo slabších galaktických ramien plných žiariaceho vodíka, no i jasných zimných hviezd. V letných mesiacoch zasa dominuje najjasnejšia časť Galaxie – jej jadro, ktoré z našich končín pozorujeme len tesne nad horizontom. No a na jar a na jeseň sa pozorovateľom spravidla naskytne pohľad na obe z týchto zaujímavostí. Konkrétne na jar – v apríli – na začiatku astronomickej noci zapadajú zimné súhvezdia – Orón, Veľký pes a najjasnejšia hviezda nočnej oblohy Sírius, či Blíženci. V druhej polovici noci zase nad východným obzorom vychádza súhvezdie Labuť, či Škorpión.

Oblúk Mliečnej cesty so stopami žiariaceho vodíka zachytený v Nízkych Tatrách na Slovensku. Foto: Tomáš Slovinský

Pre „nočné sovy“ sa však naskytne najkrajší pohľad len tesne pred svitaním. Mliečna cesta vytvorí krásny oblúk, ktorý budeme môcť pozorovať zo severu na juh – nad východným horizontom. Neskôr i v sprievode dvoch jasných planét – Jupiter a Saturn.

Toto nie je len skvelou príležitosťou pre pozorovateľov, ale aj pre vášnivých fotografov, ktorí neraz vďaka svojej kreativite dokážu práve oblúk Mliečnej cesty zakomponovať v spojení s krásou prírody.

Jeden z najväčších
Východ Mesiaca v splne nad Kunetickou Horou v Českej Republike. Foto: Petr Horálek

Aj takto by sa dal opísať význam slova „Supermesiac“, či anglicky Super Moon. Hoci vo vedeckom slovníku tento výraz nenájdete, široká verejnosť si práve slovíčko „super“ osvojila v súvise so vzdialenosťou Mesiaca od Zeme. Ak sa prirodzený satelit našej planéty nachádza na svojej orbitálnej dráhe najbližšie k Zemi, na oblohe je najväčší. Voľným okom tento rozdiel neuvidíme, no jeho jas dokáže narásť aj o 10%. Pozor však na rôzne mylné zdania, ktoré si spolu so slovíčkom „super“ ľudia osvojili.

Azda jedným z najznámejších očných klamov je ten, že vychádzajúci Mesiac nad obzorom je obrovský. Faktom je to, že náš zrak má tendenciu porovnávať veľkosť Mesiaca s krajinou a keď sa nachádza tesne nad obzorom – prikladá mu automaticky väčšiu veľkosť, než keď je na oblohe vysoko. To si ľahko overíte aj pomocou ďalekohľadu. Za Supermesiac sa v roku 2020 budú považovať hneď tri splny po sebe – v apríli, máji a júni. Aprílový Supermesiac nastane 27.4., vychádza o 20:21 UTC+2h (Košice) a jeho veľkosť „narastie“ o 7.6%.

„Padajúce hviezdy“ vo svetle Mesiaca
Meteorický roj Lyridy nad pokojným jazerom Seč. Foto: Petr Horálek

Nielen august, no i mnohé iné mesiace sa nesú v znamení meteorických rojov. Výnimkou nie je ani apríl, v ktorom vrcholia známe Lyridy s radiantom v súhvezdí Lýra. Toto súhvezdie disponuje jasnou hviezdou Vegou, ktorá je súčasťou asterizmu Letný trojuolník a nad obzor sa dostáva v druhej polovici noci. Hoci minulému roku podmienky nesmierne priali, v tomto roku bude meteorický roj značne ochudobnený o slabšie meteory. Mesiac bude len pár dní pred splnom a svojím svitom bude na oblohe rušiť po celú noc. To nás ale nemusí odradiť. Silnejšie meteory, ktoré za sebou zanechávajú jasnejšiu stopu, uvidíme aj napriek tomu. V roku 2021 meteorický roj Lyridy vrcholí v noci z 22. na 23. apríla a pri troche šťastia budeme môcť za hodinu napočítať viac než 10 meteorov. Zostáva sa už len pohodlne usadiť, upriamiť pozornosť k oblohe a pripraviť sa na stále chladné aprílové noci.

Prehľad zaujímavých konjunkcií

 

Konjunkcia Hyád, Mesiaca a Plejád. Zdroj: Stellarium

Aj tento mesiac sme si pre Vás pripravili prehľad konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

15. apríla sa po západe Slnka ocitne tenučký kosáčik Mesiaca medzi dvoma známymi a dobre viditeľnými hviezdokopami – Plejády a Hyády. Voľným okom tento úkaz zachytíme i z väčších miest, no pri hĺbkovom snímaní fotoaparátopm sa oplatí vyraziť aspoň pár kilometrov za mesto a vychutnať si tento výhľad v celej svojej kráse.

Konjunkcia planéty Mars a Mesiaca. Zdroj: Stellarium

Hneď o dva dni na to – 17. apríla sa ocitne Mesiac v blízkosti jasnej oranžovej planéty Mars. Konjunkcia bude pozorovateľná v prvej polovici noci a pohľad na ňu si pokojne môžete vychutnať aj z pohodlia balkóna. Svetelné znečistenie v tomto prípade výhľad k úkazu nenaruší. Veríme, že si udalosti aprílovej oblohy vychutnáte s čo najlepším počasím.

Tomáš Slovinský
Astronomická tlačová agentúra

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.