štvrtok, 25 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Udalosti na augustovej oblohe 2021

August je bezpochyby mesiacom „padajúcich hviezdy“, alebo splnených želaní. Tak ako každý rok, aj v roku 2021 nás čaká úchvatný meteorický roj Perzeidy. V tomto roku mu však budú podmienky nesmierne priať a my si tak po troch rokoch vychutnáme Mesiacom nerušené noci plné krásnych svetelných zábleskov na oblohe. Tešíte sa?

 

Udalosť tohto mesiaca – meteorický roj Perzeidy

Perzeidy ako kozmický ohňostroj z roku 2020 – Park tmavej oblohy Poloniny. Foto: Tomáš Slovinský

Najzaujímavejším astronomickým úkazom v auguste 2021 je rozhodne meteorický roj Perzeidy. Patrí medzi najaktívnejšie meteorické roje so ZHR 80 (zenitovou hodinovou frekvenciou). Každoročne pripadá noc maxima na obdobie medzi 11. až 13. august. V roku 2021 vychádza noc maxima zo štvrtka 12., na piatok 13. augusta. Viete si predstaviť príjemnejšie trávenie letných nocí, než ležaním na lúke a kochaním sa stovkami meteorov, či tisíckami hviezd? Kam sa za sledovaním meteorického roja vydať, či ako ho pozorovať? Viac informácií nájdete nižšie: https://www.youtube.com/watch?v=p4aR-T2E39A&feature=emb_title

Jadro Mliečnej cesty nad obzorom.

Noc pod hviezdnym nebom. Augustová Mliečna cesta a dve jasné planéty Jupiter a Saturn. Foto: Tomáš Slovinský

Počas augustových nocí po západe Slnka môžeme z našich končín nad obzorom zhliadnuť najjasnejšiu časť našej Galaxie. Je to zároveň posledné obdobie v tomto roku, nakoľko v septembri už zapadá veľmi skoro na začiatku astronomickej noci. Oči nadšených pozorovateľov a fotografov poteší pozícia úzkeho galaktického pásu naprieč celou oblohou so súhvezdím Labute priamo v zenite (nadhlavníku). Dopĺňať ju budú aj dve jasné planéty Jupiter a Saturn, ktoré sa budú nachádzať v opozícii so Slnkom. To znamená, že na nočnej oblohe sa budú javiť mimoriadne jasné. Ak máme po ruke navyše i malý ďalekohľad, pozorovať môžeme Galileove mesiace, pásy oblačnosti na Jupiteri, či Saturnove podmanivé prstence.

 

Spln Mesiaca

Východ Mesiaca v splne nad Kunetickou Horou v Českej Republike. Foto: Petr Horálek

Oči a fotoaparáty nadšencov spozornia 22. augusta vo večerných hodinách, kedy vychádzajúci Mesiac v splne svojou prítomnosťou obvzláštni súmračnú oblohu. Krátko po západe Slnka sa nad východo-juho-východom objaví naoranžovelý mesačný kotúč. Deň predtým, 21. augusta sa Mesiac na oblohe pri nízkom obzore objaví ešte o čosi skôr. To samozrejme poskytuje viac fotografických možností, nakoľko je tento objekt kompozične najzaujímavejší nad mestom, či nad peknou prírodnou pamiatkou. Na to aby sme ho mohli nerušene pozorovať ďalekohľadom si musíme počkať, kým sa objaví vyššie na obohe.

 

Prehľad zaujímavých konjunkcií

Zdroj: Stellarium

Aj v auguste sme si pre Vás pripravili prehľad zaujímavých konjunkcií, ktoré odporúčame zaradiť do Vášho „to do“ listu a rozhodne im venovať aspoň jeden pohľad.

Prvá zaujímavá konjunkcia nastane 10. augusta po západe Slnka. Vtedy sa tenučký kosáčik mladého Mesiaca dostane do blízkosti jasnej Venuše. Nakoľko bude táto konjunkcia pozorovateľná skôr za ideálnych podmienok a pri nulovom obzore, vychutnajú si ju len tí oddanejší. Nemusíme však zúfať. Hneď na druhý deň sa Mesiac dostane o čosi vyššie na oblohe. Nad západným obzorom budeme môcť taktiež pozorovať konjunkciu identických nebeských telies, i keď s posunom oproti predošlému dňu. Obloha už bude o čosi tmavšia a tak zažiari i neosvetlená časť Mesiaca spätným odrazom slnečného svetla od Zeme. Takýto úkaz nazývame popolavý svit a budeme ho môcť pozorovať i nasledujúcu noc.

Zdroj: Stellarium

V deň splnu sa Mesiac bude dokonca nachádzať v spoločnosti dvoch jasných planét. Jupiter a Saturn budú v auguste na nočnej oblohe žiariť ešte o čosi jasnejšie než je tomu bežne zvykom. Dostanú sa do opozície so Slnkom, teda do najbližšieho kontaktu so Zemou. Na nočnej oblohe sa bod presne oproti polohe Slnka nazýva protisvit a za ideálnych podmienok v ňom pozorujeme mierne zjasnenie zodiakálneho svetla.

 

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.