streda, 24 apríla, 2024
ČlánkyOstatné

Nepremeškajte letné astronomické prednášky v Senci!

SOLAR Hvězdráreň Senec.
SOLAR Hvězdráreň Senec. Zdroj: www.solarastronomy.sk

Astronomická kupola na Základnej škole s VJM Alberta Molnára Szencziho v Senci od roku 2006 poskytuje zázemie členom astronomického združenia SOLAR Hvezdáreň Senec. Vďaka jednoduchej dostupnosti a skvelému zázemiu sa tu členovia združenia  snažia vybudovať ľahko dostupné miesto pre propagáciu astronómie v Bratislavskom kraji. V najbližších dňoch pre vás pripravujú jedinečné astronomické prednášky pre širokú verejnosť. Prvá z nich sa odohrá 14. júla!

12-ročná tradícia

Nepremeškajte letné astronomické prednášky v Senci!
Nepremeškajte letné astronomické prednášky v Senci!

V rámci projektu APVV združenie začalo s pravidelným organizovaním astronomických prednášok tzv. astroprednášok už 27. marca 2009. Astroprednášky dodnes pokračujú aj vďaka podpore mesta Senec a s podporou 2% vašich daní. Za tie roky sa v rámci prednášok vystriedali rôzni prednášajúci z rôznych oblastí ako napr. vedúci systému na filtrovanie dát experimentu CMS na veľkom hadrónovom urýchľovači LHC v CERN-e alebo slovenský kozmonaut plukovník Ing. Ivan Bella.

Epidémia sa ukludňuje, znovu otvárame

V roku 2020 sa uskutočnili, žiaľ, len dve prednášky, nakoľko svetová epidemiologická situácia a opatrenia vlády neumožnili organizovanie astroprednášok v pravidelnom intervale, tak ako sme boli zvyknutí. Po dlhej prestávke sme pre Vás naplánovali letnú sériu astroprednášok. Uskutočnia sa trocha nezvyčajne, počas letných prázdnin a pod altánkom v areály ZŠ s VJM Alberta Molnára Szencziho v Senci. Prednášky sa uskutočnia nasledovne:

14. 7. 2021 o 19:00: Dušan Majer
Šéfredaktor spravodajského portálu kosmonautix.cz
„Super Heavy a Starship – duo (nejen) pro kolonizaci Marsu“

21. 7. 2021 o 19:00: Mgr. Jakub Špoták, PhD.
Vedecko-výskumný pracovník Filozofickej fakulty Univerzity Komenského
„Archeoastronómia v Strednej Amerike“

4. 8. 2021 o 19:00: Mgr. Karol Petrík
Riaditeľ Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci
„Einstein, génius štvrtého rozmeru?“

11. 8. 2021 o 19:00: RNDr. Ladislav Kómar, PhD.
Samostatný vedecký pracovník Slovenskej Akadémie Vied
„Prečo zas nevidíme hviezdy?“

Originálna súťaž k tomu

Pri tejto príležitosti zároveň vyhlasujeme súťaž o najkreatívnejší posed. Fotografie Vašich astroprednáškových stoličiek budú zaradené do lajkovacieho hlasovania, víťazný majiteľ stoličky získa originál plaketu a 3D model Planetky SENEC. Vzhľadom na obmedzený počet miest na sedenie si doneste vlastnú stoličku!

Sme veľmi radi, že sa naše astronomické združenie SOLAR Hvezdáreň Senec môže starať a zveľaďovať astronomickú kupolu a jej vybavenie. Máme množstvo nových vízií, ktoré plánujeme zrealizovať a priniesť astronómiu opäť bližšie našim návštevníkom hvezdárne a záujemcov o astronómiu.

Kontakty a ďalšie informácie:

Klára Balogh
SOLAR Hvezdáreň Senec
občianske združenie
Tel.: 0910 482 150
Email: solar@solarastronomy.sk
Web: www.solarastronomy.sk

Zdielaj článok

SOLAR Hvezdáreň Senec

SOLAR Hvezdáreň Senec sa nachádza na streche Základnej školy Alberta Molnára Szencziho s vyučovacím jazykom maďarským. Do hvezdárne sa dostanete točitým schodiskom na pravej strane budovy. O program sa stará Astronomické združenie, ktoré Vás srdečne víta na pozorovaní Slnka a nočnej oblohy v Senci, ale aj na zaujímave prednášky.