streda, 24 apríla, 2024
AktualityRozhovory

Rozhovor: Kacper Wierzchoś – Strážca nášho pokojného spánku

Kometa Hale-Bopp z roku 1997. Foto: Jerry Lodriguss
Kometa Hale-Bopp z roku 1997. Foto: Jerry Lodriguss

Jasná kométa mu učarila, keď mal deväť rokov. O niekoľko rokov neskôr pozoroval prechod planéty pred slnečným diskom, čo mu prinieslo uznanie a následne otvorilo dvere na najmodernejšie svetové observatóriá. Z amatéra sa stal profesionál. Svoj romantický sen, osamote pozorovať a objavovať nebezpečné asteroidy a kométy na vrchole kopca, premenil na skutočnosť. Poľský astronóm, Kacper Wierzchoś.

Aké bolo tvoje prvé stretnutie s astronómiou?

Na svoje prvé stretnutie s astronómiou sa pamätám veľmi živo. Šiel som s rodičmi autom po poľnej ceste. Zrazu otec zastavil, vystúpili sme von a ukázal mi rozmazaný fliačik s krátkym chvostom blízko horizontu. Mal som vtedy deväť rokov a bola to kométa C/1995 O1(Hale-Bopp). To vyvolalo môj záujem o astronómiu všeobecne a najmä o kométy.

Narodil si sa v Lubline v Poľsku, ale od troch rokov si žil v Lleide, v Španielsku. A posledných päť rokov žiješ v USA. Bolo ľahké prejsť na angličtinu, keď si sa presťahoval do USA? Koľko jazykov ovládaš?

Áno, narodil som sa v Lubline, v Poľsku, v roku 1988, ale v rokoch 1991 až 2015 som žil v Španielsku, čo je väčšina môjho života. Myslím si, že učenie angličtiny nebolo tak ťažké, keďže sme sa ho učili v škole už v ranom veku. Na zdokonaľovaní mojej angličtiny stále pracujem (konkrétne na gramatike), ale nakoľko moja manželka je Američanka a to mi rozhodne pomáha. Rozprávam štyrmi jazykmi: poľsky, španielsky, anglicky a katalánsky.

Ako tínedžer si sa rozhodol, že budeš profesionálnym astronómom. K tomuto cieľu viedlo niekoľko udalostí, ktoré ešte viac a viac posilnili tvoje rozhodnutie. Začnime s rokom 2003. Pozorovanie prechodu Merkúra pred slnečným diskom ti prinieslo uznanie. Pamätáš si na to, ako to bolo a čo nasledovalo?

Víťazná snímka prechodu Merkuru pred Slnkom roku 2003. Foto: K.Wierzchoś
Víťazná snímka prechodu Merkuru pred Slnkom roku 2003. Foto: K.Wierzchoś

Áno, spomínam si na tranzit Merkúra v roku 2003. Mal som vtedy 15 a fotografoval som úkaz webkamerou Philips TouCam cez môj ďalekohľad Meade ETX-90. V tom čase boli CCD kamery a všetky špecializované kamery na astronomické účely príliš drahé, a spomínam si, že bolo populárne upravovať ich elektroniku, tak aby sa mohli používať na astronomické pozorovania. Môj otec a ja sme modifikovali dve takéto kamery. Prvú sme pokazili, ale druhá sa vydarila.

Povedz nám viac o tvojej fotografii z tranzitu Merkúra.

Môj obrázok tranzitu Merkúra bol zvolený za snímku mesiaca v časopise Astronomía y Universo. Je to hlavný časopis o astronómii v Španielsku (teraz sa volá Astronomía) a bol to pekný pocit, keď moja fotografia bola publikovaná v tlačenom vydaní časopisu. Do tej doby som sa zaujímal o astrofotografiu, ale v nasledujúcich rokoch sa môj záujem presmeroval na astrometriu planétok a lov komét.

Prechod Merkúra bola perfektnou prípravou na podobnú udalosť v nasledujúcom roku, na tranzit Venuše, ku ktorému došlo 8. júna 2004…

Áno, presne a to bolo to, čo naozaj odštartovalo moju kariéru v astronómii (aj keď ešte nie profesionálnu). V tej dobe som bol stredoškolák, a keďže som už mal vlastné prístrojové vybavenie, môj učiteľ fyziky Anicet Cosialls, moji dvaja spolužiaci a ja sme sa rozhodli pustiť do projektu zmerania obežnej doby Venuše a pokúsiť sa pozorovať jeho atmosféru pomocou údajov získaných počas tranzitu. Náš projekt sme sa rozhodli prihlásiť do medzinárodnej súťaže s názvom „Catch a Star“, (Dotkni sa hviezdy), ktorú organizovalo Európske južné observatórium (ESO). Súťaž sme vyhrali a cenou bol výlet na Cerro Paranal v Čile. Vieš si to predstaviť? Traja 16-roční mladíci a ich stredoškolský učiteľ sa voľne prechádzali na jednom z najpokročilejších teleskopov sveta uprostred púšte Atacama?

Celý rozhovor tu: www.skaw.sk/rozhovor-kacper-wierzchos.html

Kacper Wierzchoś
Kacper Wierzchoś

Kacper Wierzchoś (*1988) poľský astronóm, člen tímu Catalina Sky Survey, ktorý hľadá nebezpečné asteroidy z vrcholu Mt. Bigelow a Mt. Lemmon v Arizone. Vášnivý vizuálny pozorovateľ nočnej oblohy, objaviteľ kométy C/2020 H3 (Wierzchoś) a zopár blízkozemských asteroidov. Kacper je ženatý a žije so svojou ženou v Tuscone, USA.

Zdielaj článok

Stefan Kürti

Štefan Kürti (*1960) je amatérsky astronóm, venuje sa malým telesám slnečnej sústavy. Skúma archívne dáta zo svetových observatórií a pátra po objektoch, ktoré profesionáli prehliadli. Objavil množstvo planétok, z nich päť blízkozemských. Seriál rozhovorov s úspešnými astronómami z celého sveta prezentuje na vlastnej webovej stránke a publikuje ich doma i v zahraničí. Žije s manželkou v Nových Zámkoch, má jednu dcéru. Asteroid (132798) Kürti je pomenovaný po ňom.