piatok, 19 apríla, 2024
AktualityČlánkyÚkazy

Nad Vysokými Tatrami zažiarila “nová hviezda”

Fotografia: Tomáš Slovinský, Štrbské Pleso – Slovensko

To, že sa na oblohu oplatí z času na čas zahľadieť potvrdzuje príbeh japonského amatérskeho pozorovateľa Yujiho Nakamuru, ktorý len nedávno pri prezeraní fotografií objavil Novu 2021 Cas v súhvezdí Kasiopeia. Nova bola teraz niekoľko týždňov veľmi dobre pozorovateľná po celú noc a podarilo sa ju zachytiť z Česka aj zo Slovenska. Na aktuálnej snímke aj v krásnej kompozícii s Vysokými Tatrami zo Štrbského plesa.

Nová, alebo skôr stará ?

Novy v skutočnosti nie sú žiadnými novými hviezdami, ako to názov môže mylne napovedať. Jedná sa o premenné hviezdy, ktoré môžu rýchlo vzplanúť a enormne zvýšiť svoju jasnosť. A to najmä v dvojhviezdnych systémoch. Menší, no hustý biely trpaslík “odoberá” väčšej a riedšej hviezde hmotu, čo z času na čas spôsobí jasnú explóziu.

České korene

Príbeh Novy Cas 2021, alebo celým názvom V1405 Cas sa však začal písať už pred jej samotným vzplanutím, kedy ju český pozorovateľ Zbyněk Henzl identifikoval ako premennú hviezdu. Dá sa teda povedať, že korene novy v súhevzdí Kasiopeia siahajú až do Česka. Viac informácií v článku na webe ČAS.

Slovenský a český fotografický záznam Novy 2021 Cas

Fotografia Petr Horálek, Fyzikálny ústav v Opave – Česko

Doteraz túto hviezdu nebolo možné vôbec pozorovať bez astronomických prístrojov. Po jej explózií ju však bolo vidieť aj voľnými očami, kedy dosahovala hranicu 5. magnitúdy. Novu 2021 Cas sa dvom známym fotografom a popularizátorom astronómie – Tomášovi Slovinskému a Petrovi Horálkovi podarilo nie len vizuálne pozorovať, ale aj vyfotografovať. Slovenský záber vznikol 17. mája 2021 v skórych ranných hodinách priamo zo známeho tatranského Štrbské plesa. Na fotografii sa nachádzajú masívy Vysokých Tatier, známy a ikonický hotel, skokanský mostík, či nová kontroverzná vyhliadková veža. Nad popredím sa vztyčuje Mliečna cesta, jasné súhvezdie Kasiopeia pripomínajúce dvojité W, emisné hmloviny a jedná maličká bodka, ktorá svedčí práve o existencii novy. Z Českej strany vznikla o čosi skôr rovnako zaujímavá fotografia, ktorej autor Petr Horálek nasnímal 11. mája 2021 oblasť daného nebeského úkazu. Fotografia je zaujímavá najmä z odborného hľadiska, keďže zachytáva skutočne úchvatné detaily a štruktúry okolitých hmlovín, či hviezdu samotnú. 

Najprv voľným okom, teraz už ďalekohľadom

Zdroj: International Dark-Sky Association

Nova v marci dosahovala jasu 7. magnitúdy a v máji prekročila hranicu videnia voľným okom, čím sa dostala až na 5. magnitúdu. Z mesta by sme ju bez ďalekohľadu nevideli, no na miestach s tmavou oblohou bolo jej pozorovanie možné. Momentálne sa jas novy znižuje a hranicu viditeľnosti voľnými očami už opustila. Na jej pozorovanie by sme momentálne potrebovali aspoň malý hvezdársky ďalekohľad. 

V  Poloninách voľným okom uvidíme viac, ako 3000 hviezd. Čo teda myslíte, dokázali by ste na oblohe nájsť tú jednu hviezdu, ktorú doteraz nebolo vidieť?

Česko-Slovenské spojenie v oblasti astronómie nie je žiadnou novinkou

Snímka Premeny kométy Neowise z roku 2020. Foto: Petr Horálek, Tomáš Slovinský

V minulosti obaja fotografi spolupracovali, aby zachytili svetovo jedinečný prelet kométy Neowise nad Vysokými Tatrami, čím si pripomínali aj samotnú Česko-Slovenskú astronómiu a objavy komét z Tatranských pracovísk v minulosti. Fotografia v roku 2020 získala ocenenie Geovedecký snímok dňa – vedenú Jamesom Fosterom z  Universities Space Research Association. Okrem toho obletela doslova celý svet – objavila sa vo výbere astrofotografií The World At Night, či Nightscaper.

Autor článku

Tomáš Slovinský

Astronomická tlačová agentúra

– astrofotograf, popularizátor astronómie

– spoluzakladateľ projektu Astro Show – prenosné planetárium

– publikovaný: NASA, USRA, TWAN, IMO

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.