piatok, 19 apríla, 2024
AktualityOcenenia a Rozhovory

Dnešná snímka dňa NASA má opäť slovenského autora

Snímka Malý ako Mars od Roberta Barsy bola publikovaná 5. marca 2021 v NASA
Snímka Malý ako Mars od Roberta Barsy bola publikovaná 5. marca 2021 v NASA

Dnešná Astronomická snímka dňa NASA (APOD) ma opäť slovenského autora. Snímku s názvom „A little like Mars“ (Malý ako Mars) odfotil slovensky fotograf Robert Barsa. Na snímke je nočná obloha južnej pologule odfotená z puste Atacama v Čile, prezentovaná na panoráme s nezvyklou projekciou typu „malá planéta“, čo vďaka kompozícii vyzerá, ako by snímka bola odfotená z Marsu. Na snímke dominuje jasne súhvezdie Oriónu s farebnými hmlovinami, najjasnejšie hviezdy nočnej oblohy Sírius a Canopus, vpravo sú tiež dve malé galaxie – Magellanovy oblaky, viditeľne iba z južnej pologule.  Skutočný Mars je na snímke tiež – vľavo dole. NASA snímkou upozorňuje na nedávny úspech „dobytia“ Marsu sondou Perseverance.

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížne ocenenie najzaujímavejšie astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň starostlivo vyberajú a následne dopĺňajú osvětným popisom editori prof. Jerry Bonnell (z Michiganskej Technologické Univerzity) a prof. Robert Nemiroff (z Univerzity v Marylande), spolupracovníci NASA. Mottom APOD jeObjavujte vesmíra od roku 1995, kedy bol výber zahájený, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu na celom svete. Sprievodné texty sú preložené do 23 svetových jazykov vrátane češtiny (o ktorú sa stará od roku 1999 Josef Chlachula) a na sociálnych sieťach je APOD sledovaný stámilióny návštevníkov denne.

Ide o 6. Slováka, ktorému sa tento úspech podaril. Pred Barsom v NASA uspeli Juraj Tóth, Tomáš Maruška, Vojtech Rušin, Ondrej Králik a Tomáš Slovinský. Posledný spomínaný je tiež najviac publikovaný – uspel už päťkrát. Viac o snímke dňa NASA tu: https://www.astro.cz/apod/about/

Odkazy:

[1] Astronomický snímok dňa NASA 5. marca 2021 originál
[2] Astronomický snímka dňa NASA 5. marca 2021 český preklad
[3] Stránka Roberta Barsy

Zdielaj článok

Tomáš Slovinský

Tomáš Slovinský (*1994) je slovenský astrofotograf a zanietený popularizátor astronómie. Svoju vášeň prenáša na ostaných na viacerých frontoch. Cestuje po Slovensku s prenosným planetáriom, píše články do časopisov a v neposlednom rade zachytáva krásu hviezdnej oblohy na fotkách, ktoré obdivujú a oceňujú doma i v zahraničí. Žije na predmestí Košíc, odkiaľ často vyráža do prírody samozrejme s fotoaparátom a svojimi troma psami.